Austrija za preraspodelu azilanata

Izvor: B92, 05.Maj.2015, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija za preraspodelu azilanata

Austrijski kancelar Verner Fajman čija je zemlja među najtraženijim kod migranata, založio se za uvođenje geografskog sistema kvota za azilante u okviru EU.

"Kvote su pitanje pravičnosti", rekao je lider Socijaldemokrata u Parlamentu, i ocenio da sadašnji, "Dablinski propis", više nije pogodan.

Evropska komisija trebalo bi da 13. maja predstavi svoju strategiju za migraciju, koja predviđa obavezne kvote izbeglica koje treba da izjasniti 25. i 26. juna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Uz eksplozivan porast broja azilanata u Evropskoj uniji prošle godine, na njihovu sudbinu su sve više uticale nejednakosti stavova i prakse zemalja.

Austrija je 2014. godine, posle Švedske i Mađarske, bila na trećem mestu evropskih zemalja po broju zahteva za azil, utvrdila je statistička služba EU, Eurostat. Više od 28.000 zahteva za azil je podneto u toj zemlji sa 8,5 miliona stanovnika, što je skoro tri puta više od proseka EU.

Evropski parlament se krajem aprila izjasnio za uvođenje obavezujući kvota za prijem, za šta je i predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.

Evropska komisija je još 2013. godine predložila da se revidira

"Dablinski propis" koji obavezuje samo zemlje u koje doseljenici dolaze da prime i razmotre njihove zahteve za azil. Međutim, tu inicijativu su tada odbile 24 od 28 zemalja-članica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.