Austrija priznala da će izdati EU i SAD

Izvor: B92, 03.Maj.2016, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija priznala da će "izdati" EU i SAD

Beč -- Austrijski kancelar Verner Fajman istakao je da Austrija trenutno zasigurno ne može dati pristanak sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i SAD (TTIP).

"Moja skeptičnost prema TTIP se pokazala opravdanom najnovijim objavama”, istakao je on u saopštenju povodom objavljivanja dokumenata o pregovorima u vezi sa tim sporazumom.

Fajman je poručio da se pokazalo da, s pravom postojeća zabrinutost građana, mora biti shvaćena ozbiljno.

Privatni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << arbitražni sudovi se moraju odbiti, a zbog toga i TTIP.

Takođe, naglasio je, Austrija neće dozvoliti miniranje socijalnih, ekoloških i standarda u oblasti namirnica.

"Slabljenje naših standarda ne dolazi u obzir", poručio je i vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener.

On je istakao da postoje granice koje ne smeju biti prekoračene, i da će Austrija dati svoj pristanak ishodu pregovora samo ako budu obezbeđeni visoki standardi i postignut fer dogovor.

I ministar poljoprivrede Andre Ruprehter poručuje da Austrija neće svoju poljoprivredu žrtvovati zarad sporazuma o slobodnoj trgovini.

On je podvukao da Evropska komisija mora voditi oštre pregovore i najavio da je Austrija spremna da kaže "ne" TTIP.

Miterlener je podsetio da, nakon što se postigne dogovore između EU i SAD, nacionalni parlamenti i Evropski parlament moraju da glasaju o finalnom tekstu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.