Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Dec.2014, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija: Kancelar protiv sankcija Rusiji

Austrijski kancelar Verner Fajman usprotivio se sankcijama EU protiv Rusije, poručivši da Unija nije "NATO u civilu" i zapretio je da će Austrija podneti tužbu Evropskom sudu u vezi transatlanskog sporazuma o slobodnoj trgovini (TTIP) koji EU namerava da sklopi sa SAD.

"Koncerni su već dovoljno moćni i ne treba im dati svu moć", istakao je on u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << bečkom dnevniku "Kronen cajtung".

"Predugo smo gledali u stranu dok su koncerni na globalnom nivou uspostavili sopstveni svet, kao i poreske rupe. To je vodilo ovaj svet u krah 2008. Suprotno je demokratskoj etici zemalja poput Austrije da im se sada još stvore specijalni sud i specijalno pravo za tužbu", istakao je Fajman, podvukavši da je uveren da je SAD kao pravna država dovoljno jaka da može da odustane od takvih specijalnih sudskih procesa.

Fajman sada namerava na nivou EU da nađe saveznike sa kojima bi "zaštitio socijalne i ekološke standarde u Evropi".

"Austrija će i sama pružati otpor pa čak do Evropskog suda"; najavio je on.

Kada je reč o Ukrajini Fajman ne podržava politiku sankcija kolega u EU i smatra da ne bi trebalo da Kijev pristupi NATO, jer bi to samo dalje zaoštrilo krizu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Fajman: EU nije NATO u civilu

Izvor: RTS, 21.Dec.2014

Austrijski kancelar Verner Fajman usprotivio se sankcijama EU protiv Rusije, poručivši da Unija nije "NATO u civilu". Fajman ističe da nikakva vojna intervencija u Ukrajini ne bi obezbedila bezbednost i mir...Verner Fajman je u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh rekao da ne podržava politiku sankcija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.