Američki ljuti jastreb hvali EU: Tako se to radi s Rusijom

Izvor: Blic, 30.Jan.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki "ljuti jastreb" hvali EU: Tako se to radi s Rusijom

Nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Zbignjev Bžežinjski (86) pohvalio je odluku Evropske unije da produži i pooštri sankcije protiv Rusije i ocenio da bi bez sankcija Rusija imala odrešene ruke da ukine samostalnost Ukrajine i eventualno slični scenario ponovi u baltičkim zemljama.

"Da nema sankcija, Rusija bi imala nažalost odrešene ruke da likvidira nezavisnost Ukrajine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << A nije samo to suština. Da je uspela, bila bi veoma ojačana želja da to ponovi na drugom mestu, posebno u baltičkim zemljama. A ne zna se kako bi se tada Rusija ponela", kazao je noćas Bžežinjski poljskim medijima u Vašingtonu na otvaranju izložbe njegovih crteža.

Savetnik bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera, poznat kao "ljuti jastreb" u spoljnoj politici izjavio je da najnovija eskalacija sukoba u Ukrajini nije došla spontano, već da iza nje stoji Rusija.

"Očigledno da eskalacija dolazi izvan Ukrajine. Možda to nestrpljenje otud što se ne odvija sve kako bi on (Vladimir Putin) hteo, što ne može da ponovi ono što je postigao na Krimu - da zavlada velikom teritorijom bez ispaljenog metka", kazao je Bžežinjski.

Još uvek aktivni poznati američki diplomata i politikolog upozorio je da je ulog u sadašnjim tenzijama Zapada i Rusije daleko veći nego sudbina same Ukrajine.

"Ulog je veliki. Stabilnost Evrope, stabilnost dosadašnjeg poretka i granica i pravo na izbor vlastite budućnosti, što je pravo koje pripada svim evropskim državama", rekao je Bžežinjski.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.