Ambasador Kif: Želimo reformisanu Srbiju u reformisanoj EU

Izvor: Kurir, 20.Sep.2014, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Kif: Želimo reformisanu Srbiju u reformisanoj EU

Još jedno bitno pitanje u sferi reformi je pitanje rebalansa budžeta. Mere fiskalne konsolidacije koje je premijer Vučić najavio 18. septembra izuzetno su važne, kaže britanski diplomata

BEOGRAD - Ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif ocenio je da je Srbija ostvarila napredak na putu ka EU, ali da se posao nastavlja i da je sada ključna implementacija usvojenih zakona i sprovođenje reformi, uključujući rebalans budžeta.

"Što se tiče ekonomskih reformi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mislim da je ovde politika Vlade Srbije dosta jasna i ima napretka. Pre mesec dana usvojeno je nekoliko važnih zakona - o radu, o medijima i mislim da je to napredak, to je važno. Sada imamo drugo pitanje, a to je implementacija", rekao je Kif.

"Još jedno bitno pitanje u sferi reformi je pitanje rebalansa budžeta. Mere fiskalne konsolidacije koje je premijer Vučić najavio 18. septembra su izuzetno važne. Smatram da su u kombinaciji sa novim zakonima ovo pozitivni koraci u pravcu reformisanja srpske ekonomije i nastavka procesa približavanja Evropskoj uniji".

Kif je podsetio da su i vladavina prava, bezbednost, sloboda medija i tolerancija vrednosti koje su važne za proces pristupanja EU i izrazio nadu da će do kraja meseca u Beogradu biti održana "Nedelja ponosa"."Ove vrednosti su važne za proces pristupanja EU, važne su takođe i u okviru OEBS-a. Vrednosti poput vladavine prava, demokratskih institucija, slobode medija, to su evropske vrednosti, vrednosti EU, vrednosti OEBS i vrednosti Srbije", rekao je on.

Britanski ambasador je napomenuo da će Srbija, kada preuzme predsedavanje OEBS-u naredne godine, moći da pokaže koliko je privržena zajedničkim vrednostima.

Prema njegovim rečima, bilo je veoma važno to što se premijer Srbije Aleksandar Vučić jasno izrazio i osudio slučaj napada na nemačkog državljanina u Beogradu."To je užasan slučaj. Ja sam zadovoljan što je policija mogla da radi tako brzo", rekao je Kif i dodao: "Pitanje tolerancije u društvu je veoma važno. Nadam se da možemo da vidimo uspešan, slobodan, miran Prajd vik tokom ovog meseca."

Navevši da je pre 15 godina bio na službi u Pragu, u vreme pristupanja Češcke EU, ambasador Kif je priznao da je proces pristupanja težak i obiman posao."Znam kako je posao težak, kako treba da nađete nove administrativne resurse, treba da nađete načina da radite sa Evropskom komisijom. To nije lako, ali je moguće. Vidim ovde u Srbiji prve korake, a mislim da se posao nastavlja", kazao je on. Na pitanje kakav je stav Londona u vezi sa otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine, Kif je rekao da još nije moguće reći koje će poglavlje biti otvoreno prvo.

"Poglavlja 23, 24 i 35 su sva važna, i mislim da u svima ima napretka, to je jasno, ali zavisi od toga kakav će biti napredak u budućnosti, kakva će biti situacija do kraja godine", rekao je on. "Videćemo."

Govoreći o Poglavlju 35, koje se odnosi i na pitanje Kosova, Kif je rekao da je normalizacija odnosa nužna i da postoji Briselski sporazum, ali da je činjenica da zbog izbora u Srbiji i potom na Kosovu nije bio moguć dijalog na najvišem nivou.Ipak, dodao je on, posao se i tu nastavlja, u Briselu se vode razgovori kako bi se na konkretan način pomoglo ljudima koji žive na Kosovu."Mislim da je to važno da se posao nastavlja. To je važan deo dijaloga, važan deo Poglavlja 35. Videćemo, ali mislim da je i u ovoj situaciji napredak moguć", rekao je Kif.

Na pitanje da li smatra da je 2020. godina realan rok za ulazak Srbije u EU, britanski diplomata je odgovorio da su rokovi korisni jer fokusiraju pažnju i energiju, ali da je važan realan napredak i da sve zavisi od toga kakav će biti taj napredak. Odnosi Srbije i Velike Britanije su, prema njegovoj oceni, dobri i u usponu."Prvi razlog za to jeste da se vode pregovori o pristupanju EU, jer za nas je to veoma važno, to da će zemlje Balkana biti članice EU, posebno što se tiče Srbije. Mi želimo da Srbija bude uspešna, reformisana članica EU", rekao je Kif. On je ocenio da su ekonomski odnosi takođe dobri, ali da još nisu na željenom nivou, i izrazio je zadovoljstvo saradnjom u oblasti kulture.

Komentarišući mogućnost da u Britaniji 2017. godine bude održan referendum o ostanku u EU, Kif je rekao da građani Britanije žele da vide reforme u EU. Takođe je izrazio zadovoljstvo Londona zbog “važnog imenovanja” britanskog lorda Hila za člana Evropske komisije zaduženog za finansijske usluge. "Politika naše vlade je jasna: mi smo članica EU, mi hoćemo da budemo i u budućnosti članica EU, ali mislimo da ova EU treba da bude fleksibilnija, otvorenija, dinamičnija, a to znači reforme u EU", kazao je on."Ima paralela: mi mislimo da Srbija može biti članica EU, ali za to su potrebne ekonomske i političke reforme u Srbiji. Mi takođe mislimo da su potrebne reforme i u EU. Možemo da kažemo da hoćemo da vidimo reformisanu Srbiju u reformisanoj EU, i da mi budemo članica takve EU."

Mere vlade izuzetno važne

Kif je ocenio da su mere fiskalne konsolidacije, koje Vlada Srbije namerava da usvoji, veoma važne."Što se tiče ekonomskih reformi, mislim da je ovde politika Vlade Srbije dosta jasna i ima napretka. Pre mesec dana usvojeno je nekoliko važnih zakona - o radu, o medijima i mislim da je to napredak, to je važno. Sada imamo drugo pitanje, a to je implementacija", rekao je Kif.

Prema njegovim rečima, još jedno bitno pitanje u sferi reformi je pitanje rebalansa budžeta."Mere fiskalne konsolidacije koje je premijer Vučić najavio 18. septembra su izuzetno važne. Smatram da su u kombinaciji sa novim zakonima ovo pozitivni koraci u pravcu reformisanja srpske ekonomije i nastavka procesa približavanja Evropskoj uniji."

Nadam se uspešnom, mirnom Prajdu

Kif je izrazio nadu da će do kraja meseca u Beogradu biti održana "Nedelja ponosa"."Pitanje tolerancije u društvu je veoma važno. Nadam se da možemo da vidimo uspešan, slobodan, miran Prajd vik tokom ovog meseca", rekao je Kif.

Prema njegovim rečima, bilo je veoma važno to što se premijer Srbije Aleksandar Vučić jasno izrazio i osudio slučaj napada na nemačkog državljanina u Beogradu."To je užasan slučaj. Ja sam zadovoljan što je policija mogla da radi tako brzo", rekao je britanski diplomata. On je podsetio da su vladavina prava, bezbednost, sloboda medija i tolerancija vrednosti koje su važne za proces pristupanja EU i"Ove vrednosti su važne za proces pristupanja EU, važne su takođe i u okviru OEBS-a. Vrednosti poput vladavine prava, demokratskih institucija, slobode medija, to su evropske vrednosti, vrednosti EU, vrednosti OEBS i vrednosti Srbije", rekao je on. Britanski ambasador je napomenuo da će Srbija, kada preuzme predsedavanje OEBS-u naredne godine, moći da pokaže koliko je privržena zajedničkim vrednostima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.