Izvor: Politika, 30.Maj.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda želi da „izbriše” Lisca

Sadašnji direktor ABA lige „upisan” je na pet godina u novom ugovoru koji se nudi klubovima, a Nebojša Čović ukazuje da su takvi zahtevi potpuno neuobičajeni...

Niko sigurno ne može da predvidi kako će se završiti obračun Evrolige i Svetske košarkaške federacije, mada je Evroliga trenutno u velikoj prednosti. Bez obzira na to, interes i Košarkaškog saveza Srbije (KSS) i naših klubova jeste da što pre reše svoj odnos s Jadranskom ligom (ABA) ne samo zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što se preko nje ulazi u Evroligu već i što je KSS kao član Fibe dužan da poštuje propise svetske kuće košarke, a zna se da je ona nedavno suspendovala to regionalno takmičenje, koje se vodi iz Ljubljane. Najslabija tačka ABA lige je vlasnička struktura, u kojoj najveću snagu imaju fizička lica, što se kosi s aktima i Fibe i Evrolige.

To je i osnovni razlog što su proteklih dana iz KSS-a pisali direktoru Evrolige Đordiju Bertomeuu, a iz Crvene zvezde ABA ligi. Zahtev je zapravo isti – da klubovi postanu isključivi vlasnici regionalne lige. Takav dogovor je postignut još u junu 2009, kada je Bertomeu došao u Beograd, a oko toga su se usaglasili Evroliga, ABA, Partizan, Crvena zvezda, Hemofarm i FMP. Tada je odlučeno da „vlasnička struktura odgovara takmičarskoj” (koliko klubova – toliko vlasnika), da se „izbegne sukob interesa” (da vlasnici lige ne budu u njenom menadžmentu) i da liga „broji 12 klubova s prostora Jugoslavije”. Rok je bio 31. decembar 2009, ali svedoci smo da se do danas ništa bitno nije promenilo.

Sad je manje važno da li su suštinski vlasnici ABA lige – po trojica Slovenaca i Hrvata (Roman Lisac, Radovan Lorbek, Zmagoslav Sagadin, Josip Bilić, Danko Radić i Bože Milićević) – stekli milione preko nje, kao što tvrde neki autoriteti srpske košarke. Čak i da nije tačno ono na šta ukazuju iz Beograda – da je blagostanje ove šestorke oteralo u bankrot ili u milionske dugove najveće klubove u regionu (Olimpija, Split, Cibona, Bosna, Partizan, C. Zvezda...), stiče se utisak da je trenutno stanje neodrživo. Olakšavajuća okolnost je što – za razliku od sporenja Evrolige i Fibe – u regionalnom okršaju nije nužno da se bitka završi s podelom na pobednike i pokojnike. Sve zavisi od toga koliko pojedinci budu spremni na određene ustupke.

„Direktor se može imenovati na mandatni period od dve godine i potpuno je neuobičajeno da se u Ugovoru o osnivanju društva odmah imenuje imenom i prezimenom direktor društva”, piše u jednom delu svog pisma ABA ligi Zvezdin predsednik Nebojša Čović. Ovo se tiče člana 23, u kojem se navodi: „Direktor društva je Roman Lisac za mandatni period od pet godina od upisa promena ugovora o osnivanju društva u registar”.

Novi šampion ABA lige dalje traži da se, shodno dogovoru od 13. aprila, iz ugovora koji je ponudilo rukovodstvo te lige na poslednjem sastanku s klubovima (Zvezda opravdano nije bila prisutna) u svim članovima izbrišu „članovi društva – fizička lica”. To znači da 12 klubova ne bi imalo, kao što je ponuđeno iz Ljubljane, 80 odsto vlasništva (svaki po 6,66 odsto), već svih sto, dok bi bez svojih ukupnih 20 odsto ostala pomenuta šestorica. Samim tim, udeo klubova bi „skočio” na 8,33 odsto.

Nasuprot tome, ABA je 21. maja ponudila sledeće u „novom društvenom ugovoru” (sudeći po imenu, izgleda da se pravi nova firma):

„Osnivači ABA lige, šest fizičkih lica, izaći će iz lige potpuno u periodu od deset godina i svoj udeo u vlasništvu prebaciti na klubove”.

Proteklih godina moglo se u više navrata čuti da u Ljubljani igraju na kartu srpske nesloge, pa sada ostaje da se vidi da li će pre svih Crvena zvezda i Partizan uspeti da se dogovore oko zajedničkih zahteva prema regionalnoj ligi.

Koliko je situacija ozbiljna svedoči i to što bi Fiba mogla da kazni naš savez finansijski, pa čak i isključi iz međunarodnih takmičenja nacionalni tim, ukoliko iz Srbije nastave da daju legitimitet ABA ligi postavljenoj na sadašnjim temeljima. Možda su takve pretnje neosnovane, ali svakako deluju zastrašujuće.
Pogledaj vesti o: Evroliga,   Košarka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.