Uživo, ko pobedi ide u Evroligu: Preokret na pomolu? Zvezda - Cibona 57:64!

Izvor: Blic, 24.Apr.2014, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživo, ko pobedi ide u Evroligu: Preokret na pomolu? Zvezda - Cibona 57:64!

Počinje završni turnir ABA lige, četiri ekipe ostale su u trci za trofej, no maltene više od prvog mesta znači plasman u finale - jer ko prebrodi polufinale, naredne sezone igra u Evroligi. Prvi na terenu beogradske Arene, od 20 časova, su košarkaši Crvene zvezde Telekom i Cibone, a zbivanja sa njihovog susreta možete da pratite uživo uz Blicsport.rs. U petak u istom tereminu i na istom mestu igraju Partizan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Cibona. Pred poslednju deonicu "cibosi" su vodili protiv Zvezde sa 45:61, na redu je četvrta četvrtina.

Četvrta četvrtina u toku

Odluka Dejana Radonjića da na Darija Šarića "pošalje" Marka Simonovića počela je da prilično ograničava ofanzivne mogućnosti "cibosa", pa je pojačanom odbranom i relativno lakim poenima u polu-kontrama, Zvezda u drugom minutu poslednje deonice stigla na 55:61, postigavši deset uzastopnih poena, a ne primivši ni jedan puna tri i po minuta, što je potpuno izludelo Rimca i njegovu ekipu, koja se naprasno našla u problemima. I to velikim.

Da se ne desi serija 0:20 kao u Zvezdinoj pobedi u Zagrebu u poslednjem duelu ovih timova pobrinuo se Blesingejm trojkom, no kako je Simonović fauliran u narednom napadu prilikom šuta sa distance, u poslednjih šest minuta ušlo se sa prednošću gostiju sa 57:64.

Treća četvrtina: Blesingejmov ples i Zvezdina pogubljenost

Pred početak drugog poluvremena, navijači Zvezde su prišli klupi domaćih i, uz zajedno prikupljene dlanove sa igračima, poželeli košarkašima uspeh u nastavku utakmice. A taj nastavak je počeo srčanijim nastupom crveno-belima, no promašaji su nastavili da se ređaju, pa je posle dva minuta igre bio postignut samo jedan poen, i to Blažičev sa linije penala. U narednom se razigrao Šarić, uz čiji su pogodak i asistenciju Roziću gosti poveli sa "+14", a kada je najbolji mladi igrač Hrvatske pogodio narednu trojku, i to posle Radonjićevog tajmauta u 23. minutu, semafor je pokazivao velikih 29:46.

Tajac je tada odmenio do tada frenetičnu, istina dvominutnu podršku nalik onoj u evroligaškim nastupiam Zvezde, a Cibona je nastavila gde je stala - stigla je do "+19", 31:50 polovinom treće deonice, što i ne čudi jer Zvezda nije uspevala da postigne koš iz igre, a ni da pogodi oba slobodna bacanja. Jedina nada tada je postao narastajući broj prekršaja ključnih igrača rivala (Planinić 4, Šarić, Jagodić Kuridža, Kus i Rozić po tri), no čak i kada bi se domaći probudili, poput trenutka kada je Blažič u 27. minutu postigao trojku, usledio bi odgovor.

Četvrtina je završena nešto boljim ofanzivnim izdanjem Radonjićeve ekipe, mahom zbog individualnih rešenja, ne zbog nekih taktičkih nadmudrivanja sa suparnikom, no kako rešenja za pleja Blesingejma nije bilo, Cibonina prednost je ostala više nego solidna - 43:61, i to posle Amerikančeve druge dalekometne trojke na ovom meču, treće ukupno, a 17. poena koji je ubacio u polufinalu.

Druga četvrtina: Revija Zvezdinih promašaja i veliki zaostatak

Na krilima dobre odbrane iz završnice uvodne deonice, ekipa Dejana Radonjića je u vrlo sličnom stilu otpočela narednu. Defanzivni bedem sprečio je goste da se razmahnu, ofanzivni skok je bio daleko u korist domaćih, no ne baš sjajna rešenja u napadu, bilo da je u pitanju nebriga o vođenju lopte ili loš šut sa distance (0/9) i sa penala (3/7), onemogućili su Zvezdu da priđe na bliže od 16:23 u 23. minutu, a u narednom je u odbrani razigranog Radenovića odmenio Dragićević, jer je u napadu isuviše škripalo.

Nije tim Radonjićevim namerama "prijala" ni prva trojka Darija Šarića, nije pomoglo ni fantastično zakucavanje Blažiča - prvi Zvezdini poeni iz igre u drugom poluvremenu, i to za prilazak na 18:28, jer je usledio novi nalet. Drugom Šarićevom trojkom, i to posle prestrogo dosuđene tehničke greške domaćima, Cibona je otišla na 19:32 u 26. minutu, Blesingejmovom - na 21:35, a posle 13. promašenog dalekometnog šuta crveno-belih, Rimčeva ekipa je stigla do tada maksimalnih 23:38.

Bilo je tada više hvatanja za glavu nego što je to prosečno bio slučaj na Zvezdinim košarkaškim utakmicama u ovoj sezoni, lopta je ispadala iz ruku čak i najiskusnijih igrača, kroz obruč nije htela kao da je to neko zakonom zabranio, a neverica je konačno nestala sa lica kada je Dženkins trojkom smanjio na 27:38 u 19. minutu, što je bio i konačan rezultat prvog poluvremena.

U njemu je Zvezda šutirala za dva poena 8/19, za tri 1/15, a sa linije penala 8/13. Blažič je pritom jedini stigao do dvocifrenog broja poena (15), a koliko je zakazao ostatak ekipe svedoči da je drugi najefikasniji bio Dženkins sa pet. Kod gostiju iz Hrvatske Šarić je zaustavljen na 12 poena, a Blesingejm je ubacio dva manje.

Prva četvrtina: Petnaest poena Cibosa u nizu

Pred ne baš punom Arenom, a na čijim tribinama su se našli i počasni predsednik KSS-a i počasni generalni sekretar FIBA Bora Stanković, kao i nekoliko skauta NBA timova, treneri su se odlučili za očekivane postave. Slaven Rimac je poslao na parket petorku koju su činili Blesingem, Sirščević, Rozić, Šarić Planinić, a Zvezdin trener Dejan Radonjić - Nelsona, Lazića, Blažiča, Dragićevića i Marjanovića, igrače koji se uopšte nisu snašli, baš kao ni njihova pomoć sa klupe.

Uručene nagrade

Najbolji trener
: Dejan Radonjić (nagradu uručio Radovan Lorbek)

Dostignuće sezone: Luka Mitrović (nagradu je uručio doktoru koji ga je primio u bolnici u Novom Mestu, gde se i povredio)

Igrač koji je najviše napredovao: Dario Šarić (nagradu uručio: Josip Bilić)

Uvodne napade nisu koristila oba rivala, Marjanović se pobrinuo za dve blokade, a Blažič na drugoj strani ni iz drugog pokušaja nije uspeo da poentira, baš kao ni Dragićević sa distance. Tek posle dva minuta i deset sekundi igre gorostasni centar crveno-belih je pogodio sa linije penala, i to samo jednom, a posle 150 sekundi Šarićevom "odbojkom" Cibona je postigla prve poene iz igre - 1:2.

Uzvratio je potom Jaka Blažič, najpre prodorom kroz zonsku odbranu, a onda kontranapadom koji je završio dvorkorakom i zakucavanjem za 5:2 u četvrtom minutu. No, Rimčeva odluka da tada zameni Planinića, koji je muku mučio sa Marjanovićem, te da na teren pošalje Jagodića Kuridžu, odmah se isplatila: 26-godišnji krilni centar pokrenuo je "cibose" jednom "krađom", trojkom i kontrom u kojoj je poentirao, a Zagrepčani su za tri minuta napravili seriju 15:0 i stigli do 5:17, u kojoj se razigrao i Blesingejm, najavivši tako sjajnu partiju.

Pokušavao je Radonjić da zaustavi taj nalet slanjem Katića i Radenovića na parket, no tek je borbenost Nelsona prekinula "crne minute" domaćih, pa je njegovim pogotkom Zvezda prišla na "-10" u osmom minutu. Da nije bilo nestvarne trojke Blesingejma sa skoro deset metara, ali i dve početničke greške u napadu crveno-belih, taj zaostatak bi sigurno bio manji, pa se na prvi obavezni predah otišlo rezultatom 15:21 - i to jer je Blažič tri sekunde pre kraja prve deonice poentirao iz prodora, a onda Dženkins ukrao loptu rivalu i probacio je kroz obruč uz zvuk sirene.

Uoči meča - bez gužve

Za razliku od evroligaških nastupa "večitih", ovoga puta pred utakmicu nije bilo gužve ispred najveće sportske hale na Balkanu, dobrim delom i zbog toga što "delije" bojkotuju Jadransku ligu. Pretres se obavlja bez posebnih, dodatnih mera, veći broj ljudi primećen je samo ispred severne tribine, a jedina gužva - bila je ona za parking mesta.

Kada su igrači Cibone izašli na parket, dočekali su zvižduci, no ne onoliko koliko je to obično slučaj kada Zagrepčani nastupaju u Beogradu - jer i nema publike koja bi stvorila onu dobru znanu grmljavinu na tribinama.

Prethodni susreti

Zvezda je dobila Cibonu u prvom ovosezonskom duelu sa 88:63 u Beogradu, kada su po 14 poena postigli Dženkins i Nelson, a tri manje Šilb koji je nedugo zatim napustio crveno-bele, a i u drugom susretu slavio je beogradski klub, koji je do 67:76 u Zagrebu stigao nestvarnom serijom 20:0 u finišu, uz ukupno 18 Nelsonovih, 14 Dženkinsovih i 12 Marjanovićevih poena.

Polufinale ABA lige 2013/2014

Crvena zvezda Telekom - Cibona (15:21, 12:17,

Hala: Kombank arena. Sudije: Boltauzer, Javor (Slovenija), Obradović (BiH).

Crvena zvezda Telekom: Rebić, Mitrović, Lazić, Blažič, Simonović, Marjanović, Radenović, Katić, Nelson, Dženkins, Lipovij, Dragićević.

Cibona: Kus, Planinić, Blesingejm, Demo, Šarić, Rozić, Jagodić Kuridža, Junaković, Mavra, Arapović, Siriščević, Gabrić.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Beogradska Arena,   Partizan

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uživo, ko pobedi ide u Evroligu: Preokret na pomolu? Zvezda - Cibona 57:66!

Izvor: Blic, 24.Apr.2014

Počinje završni turnir ABA lige, četiri ekipe ostale su u trci za trofej, no maltene više od prvog mesta znači plasman u finale - jer ko prebrodi polufinale, naredne sezone igra u Evroligi. Prvi na terenu beogradske Arene, od 20 časova, su košarkaši Crvene zvezde Telekom i Cibone, a zbivanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.