Srbija se pridružila Hrvatskoj i podržala ABA ligu

Izvor: Sportal.rs, 06.Mar.2015, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se pridružila Hrvatskoj i podržala ABA ligu

Košarkaška liga Srbije potpuno je stala uz ABA ligu i podržala njen koncept uz nadu da će nastaviti da se razvija po ugledu na Evroligu, zaključak je sastanka Predsedništva udruženja klubova održanom u hotelu „Kraun plaza“ sa generalnim menažerom Romanom Liscem.

Ovaj veliki zaokret, posle poruke naših najvećih klubova da je ABA liga njihov partner i prioritet, jasna je poruka da košarkaška Srbija svoj dalji >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << razvoj vidi preko regiona, odnosno preko ABA lige i to po sadašnjem sistemu takmičenja.

Proteklih meseci, a naročito poslednjih dana bili smo svedoci, da iz Saveza Srbije forsiraju tezu o jakoj nacionalnoj ligi. Ali, posle jučerašnjeg sastanka i odluka, potpuno je jasno da će o tom stavu u Kući košarke morati ponovo da razmisle, s obzirom na to da je KLS potpuno priznao i podržao ABA ligu.

Ovakav stav klubova Srbije prema ABA ligi istovremeno bi trebalo da bude i signal za FIBA da još jednom razmisli o sankcijama koje je navodno spremila, s obzirom da će tako naneti direktnu štetu košarci u celom regionu. U dogovoru koji su potpisali članovi Predsedništva KLS stoji:

- Na sednicama Predsedništva Udruženja klubova košarkaške lige Srbije održanim 26.02.2015. i 06.03.2015. godine konstatovano je da je ABA liga u značajnoj meri doprinela održavanju visokog nivoa i razvoja košarke u našem regionu. Uostalom ABA liga je po strukturi klubova koji je igraju veoma slična ligi kakva je decenijama ranije postojala na prostoru bivše države SFRJ i koja je bila najjača ili među ligama Evrope. Takođe na zajedničkom sastanku rukovodstva KSS i Predsedništva UK KLS su zajednički podržane ove ocene i dogovoreno je da se i ubuduće razmatraju ova pitanja i zauzimaju jedinstveni stavovi o njima.

Predsedništvo Udruženja klubova KLS ocenilo je i da je ABA liga dala značajan doprinos afirmaciji i podizanju kvaliteta klubova iz Srbije koji su u njoj igrali i koji danas igraju.

- ABA liga je godinama unazad i put za učešće klubova iz Srbije u evropskim takmičenjima što je jedan od prioritetnih interesa najboljih srpskih klubova. U cilju unapređivanja ABA lige, podizanju njenog kvaliteta i prilagođavanja potrebama i interesima klubova, Predsedništvo smatra da ABA liga mora dalje da se unapređuje i modernizuje pre svega po ugledu na Evroligu, u pravcu jačanja pozicije klubova, kao osnovnih nosilaca aktivnosti u okviru ABA lige, i realnijeg definisanja upravljačke i vlasničke strukture. Sve ove promene biće usaglašene i sa njima će se započeti primena od početka sezone 2015/16. Podrška iz Srbije, samo je još jedna u nizu koja je proteklih dana stigla na adresu regionalnog takmičenja jer je ranije i Košarkaški savez Hrvatske dao podršku.

(Foto: MN Press)

Nastavak na Sportal.rs...






Povezane vesti

Srpski klubovi uz ABA ligu

Izvor: B92, 06.Mar.2015

Košarkaška liga Srbije potpuno je stala uz ABA ligu i podržala njen koncept uz nadu da će nastaviti da se razvija po ugledu na Evroligu...To je zaključak je sastanka Predsedništva Udruženja klubova održanom u hotelu "Kraun plaza" na kome je prisustvovao i generalni menadžer reginalnog takmičenja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.