Hobotnica obara rekorde kao od šale: Dijamantidis jedini sa 1.000 asistencija u Evroligi! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 31.Okt.2014, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hobotnica obara rekorde kao od šale: Dijamantidis jedini sa 1.000 asistencija u Evroligi! (VIDEO)

Živa legenda evropske košarke postavlja standarde...

Dimitris Dijamantidis - Hobotnica sa 1.000 pipaka! Istorijski veče za velemajstora evropske košarke, koji je na utakmici sa Fenerbahčeom postao prvi igrač u istoriji Evrolige koji je prešao magičnu brojku od 1.000 i više asistencija i tako još jednom zlatnim slovima ispisao stranice >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << istorije najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu!

Do velikog jubileja Dijamantidis je stigao posle asistencije Ej Džej Sloteru kod šuta za tri poena koji je, između ostalih, prethodio ubedljivom trijumfu nad timom Željka Obradovića i velikom slavlju u grčkoj prestonici.

Dijamantidisov uspeh je poslednji u nizu mnogobrojnih koje je tokom, već sada prebogate karijere ostvario, pošto je prošle sezone postao najbolji asistent u istoriji takmičenja, prestigavši sunarodnika Tea Papalukasa (978 asistencija). Čak i da ovog trenutka 37-godišnji as ne uknjiži ni jednu, jedinu asistenciju, teško je da će rekord biti oboren uskoro. Jer, najbliži aktivni igrač zaostaje gotovo 300 asistencija!

Lista svih uspeha koje je Dijamantidis ostvario od početka karijere, pa do današnjih dana je zaista poduža.

Predvodio je PAO do tri evroligaške titule, a MVP je bio u dva navrata. Bio je i najkorisniji igrač Evrolige 2011. godine, ali i član najbolje petorke čak četiri puta. Ipak, ono po čemu je Dijamantidis možda i najviše poznat jeste magična igra u odbrani, zbog čega je najboljim defanzivcem proglašavan neverovatnih šest puta!

Drži rekord i po broju ostvarenih asistencija u jednoj takmičarskoj godini – 180, u sezoni 2013/14, a ujedno se nalazi i na trećoj poziciji iste liste, sa 156 uspešnih dodavanja godinu ranije. Dijamantidis je takođe i najbolji kradljivac lopti u Evroligi, sa 389 komada, a jedini je plejmejker među 50 najboljih blokera šuteva (nalazi se na 16. poziciji, sa 105 blokada).

Nalazi se na drugom mestu po ukupnom indeksu korisnosti, sa 3.213 bodova, peti igrač sa najviše odigranih utakmica (227) i po broju iznuđenih faulova (848). Osmi je najbolji trojkaš (301 ubačen šut) i defanzivni skakač (692 pokupljene lopte), 13 najefikasniji strelac (2.095 poena) i 14 u generalnom plasmanu skakača (850).

Eto, zato je Dimitris Dijamantidis jedan od najboljih koje je evropska košarka ikada imala! I hvala mu što svojim znanjem i umećem ulepšala prelepu igru pod obručima.

(FOTO: MN Press)

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Za istoriju: Dijamantidis upisao 1000. asistenciju!

Izvor: Sportal.rs, 31.Okt.2014

Ikona Panatinaikosa Dimitris Dijamantidis upisao je svoje ime u anale Evrolige, kao prvi igrač koji je ostvario 1000 asistencija u elitnom evropskom takmičenju!..Plejmejker "zelenih" je već u prvoj četvrtini, pasom ka Sloteru koji je pogodio trojku, "prebacio" magičnu brojku, a kasnije je doprineo...

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.