Domaće lige verne ULEB Evroligi!

Izvor: Mondo, 29.Jan.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaće lige verne "ULEB" Evroligi!

Predstavnici najvažnijih domaćih liga, uključujući ABA, sa čelnicima "Euroleague Basketball" su usvojili strateški plan razvitka klupske košarke.

Foto: euroleague.net

Razgovori o budućnosti profesionalne klupske košarke u Evropi nastavljeni su u četvrtak u Barseloni, gde su Đordi Bertomeu i čelnici kompanije "Euroleague Basketball" ugostili predstavnike devet velikih nacionalnih, odnosno regionalnih liga koje daju klubove za evrotakmičenja.

ABA >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ligu zastupali su predsednik Radovan Lorbek i generalni menadžer Roman Lisac, a na sastanku su još bili predstavnici španske, nemačke, izraelske, grčke, litvanske, francuske, poljske i VTB lige.

Najvažnija odluka, s obzirom na poslednja previranja i glasine da FIBA Evropa "preti" vraćanjem kontinentalnih klupskih takmičenja pod svoje okrilje (definitivno je izgubila primat 2001), glasi da su domaće lige "potvrdile svoju posvećenost 'Euroleague Basketball', koja treba da nastavi da rukovodi evrotakmičenjima i koordinira strateški plan razvitka, u duhu međusobnog dijaloga i konsenzusa", kako piše u saopštenju iz Barselone.

Takođe je dogovoreno da se diskusija o dugoročnim planovima, vezanim za strukturu evrotakmičenja, odloži do postizanja konsenzusa po bitnim pitanjima.

"ECA", kao izvršno preduzeće koje upravlja takmičenjima, jula 2014. je predstavilo plan o "piramidalnoj strukturi", po kojoj bi Evroliga bila prvi, Evrokup drugi, a nacionalne lige treći rang, uz prohodnost u oba smera - gore i dole.

Učesnici sastanka dogovorili su se da rade na homogenizaciji i unapređivanju generalnih standarda takmičenja u nacionalnim ligama.

To se, između ostalog, odnosi na kalendare takmičenja, tehnička pravila, finansijski fer-plej uz uvažavanje posebnosti pojedinačnih tržišta, utvrđivanje minimalnih standarda za dvorane...

"Zadatak je da se ove mere uvode postepeno i sinhronizovano, radi ostvarivanja stabilnosti nacionalnih liga, podizanja njihovog kvaliteta i veće konkurentnosti među klubovima sa različitih teritorija, sve u interesu navijača, njihovog zadovoljstva i komfora", stoji u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.