Stojanović:Tražiću objašnjenje od evropskih zvaničnika

Izvor: B92, 30.Avg.2016, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojanović:Tražiću objašnjenje od evropskih zvaničnika

Gračanica -- Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović kaže da će od šefa Euleksa na Kosovu i evropskih zvaničnika tražiti objašnjenje povodom najava o otpuštanju Srba.

Komentarišući tvrdnju Srba zaposlenih u Euleksu da ta misija namerava da ih otpusti jer navodno ne razumeju albanski jezik, Stojanović je ocenio da je "neverovatno da neko može i da pomisli da na taj način diskriminiše Srbe". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Kada bi to neko radio u institucijama Kosova ili Srbije, iz Evropske unije bi sigurno stigle najžešće osude. Ali neko sebi daje za pravo da to radi i u evropskim institucijama, po evropskim pravilima, što je zaista neverovatno", kazao je Stojanović u Gračanici.

On je najavio da će od šefa Euleksa i od evropskih zvaničnika tražiti da preuzmu odgovornost u slučaju sudbine Srba zaposlenih u toj misiji.

"Za mene je takva diskriminacija neshvatljiva. Neverovatno je da neko može po tom osnovu da diskriminiše Srbe pošto je srpski jezik ustavna kategorija i pošto je Ustavom Kosova apsolutno garantovana ravnopravnost srpskog i albanskog jezika", dodao je Stojanović.

Pravna zastupnica radnika Euleksa srpske nacionalnosti Aksel Rajter upozorila je da je "skoro sasvim sigurno" da od novembra nijedan kosovski Srbin neće raditi u sedištu operacija Euleksa u Prištini zbog navodnog nepoznavanja albanskog jezika.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.