Srbi od Euleksa i Kfora traže da ne pomažu Prištini

Izvor: Kurir, 15.Jun.2012, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi od Euleksa i Kfora traže da ne pomažu Prištini

Prema Jarinju i Brnjaku krenulo oko hiljadu vozila. Građani nose zastave Srbije i transparente "Dole okupacija, nema granice sa Srbijom"

JARINJE - Učesnici protestne vožnje od Kosovske Mitrovice do administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje na severu Kosova predali su pismo predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Euleksa i Kfora u kojem traže da te misije, kako se navodi, prestanu da sprovode jednostrane odluke prištinskih vlasti.

Pismo je naslovljeno na komandanta Kfora Erharda Drevsa i šefa Euleksa Gzavijea de Marnaka.

U pismu se navodi da se misija EU obavezala da će sve aktivnosti koje preduzima biti u skladu sa međunarodnim standardima i uz poštovanje ljudskih prava.

Kosovske vlasti su, kako navode, na osnovu dogovora o slobodi kretanja u Briselu, donele uredbu po kojoj oduzimaju vozila i registarske tablice sa imenima kosovskih gradova, a koje izdaje MUP Srbije.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je prošle nedelje da u sporazumu ne piše da se ne primenjuje na severu Kosova, ali da je tokom sastanaka u Briselu kazao da je reč o specifičnoj sredini gde se odredbe o registracijama ne mogu primeniti.

Iz Euleksa je rečeno da oni sprovode sporazum u kome piše da svi sa prebivalištem na Kosovu moraju imati tablice koje izdaju prištinske vlasti.

"Smatramo da bi svako postupanje koje bi bilo u suprotnosti sa preuzetim obavezama i mandatom misije Euleksa značilo nepoštovanje osnovnih principa na koje se misija obavezala čime bi prekršila statusnu neutralnost, postupala u suprotnosti sa najvišim međunarodnim pravnim aktima na Kosovu i Metohiji i Rezolucijom 1244 SB UN", navodi se u pismu.

Dodaje se da to znači i kršenje osnovnog prava na izražavanje slobodne volje o neprihvatanju institucija takozvane Republike Kosovo, podržavanje nasilne i prinudne integracije severa Kosova gde su Srbi većina, asimilaciju Srba i ostalih nealbanaca od vlasti u Prištini.

Zatraženo je od svih pripadnika međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da "obezbede mir i sigurnost za sve građane, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost i da se uzdrže od jednostranih poteza, stvaranja dodatnih pritisaka i tenzija".

Pozvali su da se "sva otvorena pitanja reše mirnim putem i političkim sredstvima i naglasili da je neprihvatljivo nasilno menjati situaciju", jer, kako se u pismu navodi, "nasilna i nametnuta rešenja nisu održiva već se mora prihvatiti realno stanje na Kosovu i Metohiji".

Pismo su potpisali predstavnici lokalne samouprave na severu Kosova, a ono je dostavljeno i MUP Srbije, šefu UNMIK-a i OEBS-a.

U obraćanju novinarima na administativnom prelazu Jarinje, načelnik Kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković je u ime građana sa severa Kosova kazao da oni imaju validna i važeća dokumenta koje izdaju nadležni u Srbiji i da ne žele kosovska dokumenta.

"U Kforu i Euleksu vidimo svoje partnere i ne možemo prihvatiti da srpsku zajednicu stave u geto i da nam Kfor zatvara puteve", rekao je Nedeljković.

Prema njegovim rečima, za Srbe nije prihvatljivo da Kfor podržava Prištinu. Nedeljković je pozvao građane da "ne nasedaju na provokacije već da se mirno i odlučno, na demokratski način suprotstave nameri Euleksa i Kfora".

Prema Nedeljkovićevoj proceni jutros je prema Jarinju i Brnjaku krenulo oko hiljadu vozila. Građani su nosili zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo "Dole okupacija, nema granice sa Srbijom".

Sve vreme dok je kolona kružila do prelaza Jarinje, skup su nadletali helikopteri Kfora.

Na Jarinju su ispred samog kontrolnog punkta stacionirani vojnici poljskog kontigenta Kfora pod punom ratnom opremom. Novopostavljeni punktovi su ograđeni bodljikavom žicom, a u mini bazi Kfora iznad prelaza Jarinje bilo je oko sto poljskih vojnika sa opremom za razbijanje demonstracija.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.