Najavljeni protesti zbog Euleksa na severu Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljeni protesti zbog Euleksa na severu Kosova

Odbornici sa severa Kosova najavili su danas proteste protiv Euleksa zbog toga što, kako su naveli, ta misija EU radi suprotno od svog mandata.

U zaključcima s vanredne sednice u Zvečanu odbornici su ocenili da je političko-bezbednosna situacija na severu Kosova "sve nestabilnija".

Pošto su konstatovali da "Euleks deluje suprotno od poverenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mu mandata i suprotno ciljevima međunarodne zajednice", odbornici iz četiri opštine su zaključili da je misija EU svojom aktivnošću poslednjih meseci izgubila poverenje "onih koje treba da štiti, što do daljeg čini nemogućim ostvarenje ciljeva ove misije".

Odbornici su odlučili o početku mirnih protesta zbog "samovolje i vanpravnog delovanja Euleksa", kao i da izrade akcioni plan za nenasilnu i demokratsku zaštitu svojih interesa.

Poručili su predstavnicima Euleksa da snose "isključivu odgovornost za porast tenzija na severu Kosova i Metohije".

"Pozivamo predstavnike Euleksa na odgovorno ponašanje i razgovore o momentalnom prestanku progona", navodi se u poslednjem zaključku odbornika četiri SO sa severa Kosova, gradonačelnika i predsednika SO Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Na sednici je bio i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić koji je kazao da Vlada neće napustiti kosovske Srbe.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KiM: Mirni protesti protiv Euleksa

Izvor: B92, 29.Avg.2014

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova najavili su mirne proteste protiv Euleksa jer kroz političke progone Srba deluje suprotno od svog mandata...U zaključcima s vanredne zajedničke sednice odbornika opština Zvečan, Severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok najavljena je i izrada "akcionog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.