Mediji: Za zločine nad Srbima simbolične kazne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2014, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Za zločine nad Srbima simbolične kazne

Za zločine počinjene nad Srbima na Kosovu sudovi, kojima predsedava Euleks izriču se simbolične kazne, daleko manje nego što je predviđeno krivičnim zakonom za ratni zločin, a Tužilaštvo u Srbiji kritikuje da Interpol ne reaguje na poternice srpskih organa kada su u pitanju Albanci sa Kosova.

Vrhovni sud Kosova kojim predsedava sudija Euleksa nedavno je osudio dvojicu - Ejupa Kabašija označenog kao vođi napada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Sokolja Bitićija - na po dve godine zatvora, što je prva presuda za jedan od najtežih i najbrutalnijih zločina nad srpskim civilima na Kosovu koju su počinili pripadnici takozvane orahovačke grupe OVK, jula 1998, pišu frankfurtske "Vesti" u serijalu o procesuiranju zločina u Opteruši pred kosovskim sudovima.

List navodiu da im je izrečena simbolična kazna, iako je kosovskim krivičnim zakonom za ratni zločin propisan minimum od pet godina.

Interpol ne reaguje na poternice srpskih organa kada su u pitanju Albanci sa Kosova, kaže za Dragoljub Stanković, zamenik tužioca za ratne zločine Srbije, objašnjavajući zašto ni nakon 16 godina od ubistva osmorice srpskih civila, kidnapovanih u tom selu, nema osuđenih.

Optužnica je osuđene teretila samo na nezakonit napad na civilno stanovništvo. Sud se uopšte nije bavio nestankom osmorice muškaraca tog dana, među kojima je najmlađi Nemanja imao samo 14 godina, ukazuje list.

Dnevnik podseća da je u tri julska dana, u leto 1998, u Orahovcu i okolnim selima, kidnapovano je 110, a potom ubijeno 43 civila.

U Opteruši je napadnuto 15 civila, koji su se sakrili u kući Božanića.

Napad su svi preživeli. Odvedene su sve osobe muškog pola, njih osmorica, među kojima i mali Nemanja.

List još navodi da su svi kosovski sudovi kroz koje je slučaj "prošao" van svake sumnje utvrdili da je u noći između 17. i 18. jula, i rano ujutru 18. jula 1998. grupa nepoznatih ljudi napala kuću Božanića u selu Opteruša, da je napad bio protiv srpskih civila, da su Srbi okupljeni u kući imali na raspolaganju oružje, ali da nema "nijednog razloga za sumnju da je to oružje upotrebljeno u bilo koju svrhu sem samoodbrane".

Otkrivanje masovne grobnice Volujak početkom 2005. prekinulo je nadu preživelih žena iz Opteruše. Među 28 posmrtnih ostataka koje su forenzirači Unmika našli na toj lokaciji, bili su i njihovi muževi. DNK analizom identifikovano je i dete, maloletni Nemanja Božanić, koji je zajedno sa ocem odveden iz kuće.

S obzirom na to da su u Volujaku pronađene samo neke od žrtava zločina u Opteruši, a u nekim slučajevima samo delovi tela, zastupnici porodica žrtava smatraju da bi ovim zločinom trebalo da se bavi tim koji je nasledio specijalnog istražitelja Klinta Vilijamsona.

List navodi da je krajem 2007. srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je okončalo istragu i izdalo poternicu protiv 34 pripadnika OVK zbog ratnih zločina u Opteruši.

Pred srpskim sudovima vodi se proces protiv Sinana Morine, kome se već sudilo, ali je nakon oslobađajuće presude u prvom stepenu, pobegao.

"Protiv njega je u toku glavni pretres. Naše sudsko veće nije poverovalo iskazima svedoka, pa je ova osoba u prvom stepenu oslobođena i puštena iz pritvora. Po žalbi, postupak je vraćen na ponovno suđenje. Okrivljeni je pobegao i sada je raspisana poternica za njim", kaže Stanković.

O nedavno izrečenoj dvogodišnjoj kazni pred Vrhovnim sudom Kosova dvojici pripadnika tzv. Orahovačke grupe Stanković smatra da "nije bilo uslova da im se ublaži kazna".

"Srpsko tužilaštvo je tužiocu Euleksa predalo raspoložive dokaze koji se odnose na tu dvojicu. Svedočile su iste osobe koje su svedočile i u Beogradu. Euleksov sudija je, za razliku od našeg suda, tim svedocima poverovao, iskaze ocenio relevantnim i osudio ih na po pet godina zatvora, ali je Vrhovni sud Kosova kazne smanjio na po dve godine", podseća Stanković.

Na pitanje da li je sa Euleksom bilo govora o suđenju odgovornima za sudbinu civila čiji su ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Volujak, Stanković kaže da se o tome razgovaralo, ali da "Euleks nije mogao doći do drugih osoba koje su izvršile zločin u Opteruši".

On dodaje da ne postoji zakonski okvir za saradnju dva tužilaštva, koji bi podrazumevao u potpunosti preuzimanje dokaza i optužnica koje je izvelo srpsko tužilaštvo.

"Međunarodni sud Euleksa nema mogućnosti da prihvati kao dokaz ono što pribavi tužilac za ratne zločine u Beogradu. Specijalno tužilaštvo može da prihvati optužnicu našeg Tužilaštva, ali je tada tretira kao zahtev za sprovođenje istrage, i mora sam da ponovi izvođenje dokaza koje smo mi već izveli, pa tek nakon toga da podiže svoju optužnicu", navodi Stanković.

"Vesti" podsećaju da se napad i zauzimanje Orahovca dogodilo se godinu dana pre oružanog sukoba i napada NATO na SRJ. Taj događaj je bio prekretnica u sukobima na Kosovu i Metohiji.

Sinhronizovani napad na srpske civile dogodio se 17, 18. i 19. jula 1998. u Orahovcu, potom u selima Retimlje, Opteruša, Zočište i Velikoj Hoči.

U tim selima nije bilo snaga bezbednosti, ali su seljaci pokušali da se odbrane. Ubijeno je sedam, a oteto više od 110 srpskih civila. Nakon posredovanja Crvenog krsta, pušteni su žene i deca, dok se po njihovom povratku 45 civila vodilo kao nestalo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Simbolične kazne za zločine nad Srbima na Kosovu

Izvor: Studio B, 22.Nov.2014

Za zločine počinjene nad Srbima na Kosovu sudovi, kojima predsedava Euleks izriču simbolične kazne, daleko manje nego što je predviđeno krivičnim zakonom za ratni zločin...Vrhovni sud Kosova kojim predsedava sudija Euleksa nedavno je osudio dvojicu - Ejupa Kabašija označenog kao vođi napada...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.