Ivanović: Cilj hapšenja moje uklanjanje iz politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2014, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Cilj hapšenja moje uklanjanje iz politike

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović izjavio je da je pravi razlog njegovog hapšenja njegovo uklanjanje iz političkog života Kosova, a da je "vrhunska uvreda" Euleksovo odbijanje garancija Vlade Srbije da mu dozvoli da se brani sa slobode.

"Moje hapšenje može, ali i ne mora, da bude u vezi s mojim gotovo izvesnim izborom za gradonačelnika severne Mitrovice. Glavni razlog mogao bi biti u potrebi Euleksa da smanji nezadovoljstvo među Albancima zbog produženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mandata Euleksa do 2016. godine", rekao je Ivanović za list "Politika" od četvrtka.

On je naglasio da je garancija Vlade Srbije bila dovoljna za puštanje na uslovnu slobodu za "neuporedivo politički značajnije slučajeve u Haškom tribunalu".

Ivanović je poručio da se nikad više ne sme dogoditi neslaganje između Vlade Srbije, bez obzira ko je u njoj, i predsednika četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova.

"To je ključ našeg opstanka: saradnja s Prištinom samo onoliko koliko nam nalažu zajednički interesi, to jest, nikakvi politički ustupci ako nije dogovoreno s Beogradom", istakao je lider SDP-a.

On je ocenio da je moguće da se nekolicina istaknutih albanskih političara sa Kosova nađe pod istragom za ratne zločine, što bi dovelo do toga da "velika ljubav prema prijateljima Kosova" bude "pomućena".

Optužnica protiv Olivera Ivanovića i još četvorice Srba

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i još četvorice Srba, rekao je sinoć advokat Miodrag Brkljač.

Pored Ivanovića, tužilac Euleksa je ispred Specijalnog tužilaštva podigao je otpužnicu i protiv Dragoljuba Delibašića, Ilije i Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića, rekaoje Brkljač za portal "Kos sev".

Prema njegovim rečima sva petorica se opširnom zajedničkom optužbom terete za teške zločine nad albanskim stanovništvom.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je ranije Tanjugu da je tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova u ponedeljak podigao optužnicu protiv petoro okrivljenih pred Osnovnim sudom u Severnoj Mitrovici, ali nije mogla da precizira identitet lica koja su optužena.

Jedan od okrivljenih optužen je za podsticanje na izvršenje ratnih zločina aprila 1999. godine, a takođe je optužen da je zajedno sa drugim okrivljenim podsticao na saizvršilaštvo u izvršenju krivičnih dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju februara 2000. godine, rekla je Nikolić Solomon.

Troje ostalih okrivljenih optuženo je za krivična dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju koja su izvršena februara 2000. godine.

Đurić: Insistiraćemo na odbrani Ivanovića sa slobode

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija spremna da pruži sve pravne garancije za odbranu sa slobode lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

"Poznat je naš stav o neprihvatljivosti i štetnosti neosnovanog šestomesečnog držanja Ivanovića u pritvoru bez optužnice, kao i o činjenici da su ignorisane dosadašnje garancije Vlade Srbije", rekao je Đurić za agenciju Beta.

Đurić je rekao da će Srbija zvanično insistirati da se sada, kada je podignuta optužnica, Ivanoviću ukine pritvor i omogući mu se da se brani sa slobode a da će, takođe, biti pružene garancije da će on u svakom trenutku biti dostupan pravosuđu.

"Želimo da verujemo u nepristrasnost pokrajinskih institucija i pravosuđa i vladavinu prava na Kosovu i Metohiji. Siguran sam da će u svakom fer postupku Oliver Ivanović dokazati svoju nevinost", naveo je Đurić.

U nedavnom intervjuu "Večernjim novostima" Ivanović je ocenio da je pritvoren radi stvaranja veštačkog političkog balansa "s nekim raščišćavanjima koja slede kod Albanaca" jer su, kako je naveo, u toku ili se pripremaju postupci protiv albanskih političara.

Vlada Srbije dala je garancije da će Ivanović, koji se u pritvoru nalazi skoro sedam meseci, ako mu se omogući odbrana sa slobode, u svakom trenutku biti dostupan ovdašnjem pravosuđu.

Pretpretresni sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici sa druge strane smatrao je da postoji rizik od bekstva i rizik da bi Ivanović mogao da utiče na svedoke zbog čega mu nije dozvoljena odbrana sa slobode.

On je uhapšen 27. januara, a nakon više od mesec provedenih u pritvoru u Prištini oko nedelju dana je šrajkovao glađu zahtevajući da bude premešten u zatvor u Severnoj Mitrovici što se i dogodilo 12. marta.

Vlada Srbije garancije je dala i za penzionisanog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, bivšeg komandira policije u Kosovskoj Mitrovici.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Oliver Ivanović: Potrebni su mi ozbiljni zdravstveni pregledi

Izvor: Kurir, 14.Avg.2014

BEOGRAD - Lider SDP-a Oliver Ivanović, smatra da bi glavni razlog za njegovo hapšenje mogao biti u potrebi Euleksa da smanji nezadovoljstvo među Albancima, zbog produženja mandata te misije na Kosovu do 2016. godine i kaže da su mu potrebni "ozbiljni" zdravstveni pregledi..."Imam potrebu za ozbiljnim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.