Izvor: Politika, 07.Maj.2015, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks ne istražuje nestanak srpskih novinara

Ni 16 godina od nestanka novinara Ljubomira Kneževića nadležni nisu utvrdili istinu o ovom slučaju

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva” i saradnik „Politike”, nestao je na današnji dan pre tačno 16 godina kod Vučitrna, mesta u kojem je živeo sa suprugom. Od tog dana mu se gubi svaki trag, a 16 dugih godina porodica i prijatelji, ali i udruženja, pokušavaju da otkriju kakva je sudbina zadesila ovog čoveka.

– Prolazi još jedna godišnjica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od nestanka moga oca, a niko od nadležnih nam se i dalje ne obraća u vezi sa ovim slučajem – kaže za „Politiku” Ljubomirov sin Goran Knežević.

Kada je prošlog proleća na Goranovu adresu u Beogradu stigla Odluka Savetodavne komisije za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama, po kojoj Unmik treba da traži od Euleksa nastavljanje krivične istrage zbog nestanka novinara Ljubomira Kneževića, ali i javno da prizna odgovornost u vezi sa svojim propustom da adekvatno istraži ovaj nestanak, porodica nestalog novinara se ponadala da će biti nekog pomaka u istrazi. Međutim, to se nije desilo.

– Iz dokumenata ove komisije jasno se vidi da je istraga nestanka mog oca bila loše sprovedena. Uprkos odluci Savetodavne komisije, niko iz pomenutih institucija nije sa nama kontaktirao – kaže Knežević.

Iako nema novih saznanja u vezi s ovim slučajem, postoji dovoljno podataka u slučaju Ljubomira Kneževića, ali i u drugim slučajevima nestanka novinara, od kojih bi zvanični organi mogli da počnu da rade – ističe Dragana Bjelica iz Udruženja novinara Srbije.

– Nažalost, naše Tužilaštvo za ratne zločine ne vodi postupke, a pokazalo se i da Euleks za slučajeve nestalih i ubijenih srpskih novinara ništa ne čini. Očigledno ih baš ti slučajevi ne zanimaju, a političkog pritiska nema, jer su to „mali ljudi” i visoka politika se ne dovodi u direktnu vezu sa njihovim nestancima i ubistvima. Predstavnici UNS-a na Kosovu upoznali su tužioca Euleksa sa podacima za sedam nestalih i ubijenih kolega kao i sa odlukama Savetodavne komisija za ljudska prava UN koja je ustanovila da se nikakve istrage nisu vodile, to važi i za Kneževićev slučaj, da se osim izvinjenja porodicama mora dati novčana nadoknada zbog propusta. Najvažnije je što komisija traži da Euleks koji je preuzeo ingerencije od misije UN istraži nestanke i ubistva i kazni krivce. Ništa do sada nisu uradili – kaže Dragana Bjelica.

Činjenice govore da je tog 6. maja 1999. godine Ljubomir Knežević otišao na slavu kod jedne porodice o kojoj je ranije pisao. U popodnevnim časovima je napustio njihov dom i tada mu se izgubio svaki trag. Porodica je Ljubomirov nestanak prijavila nadležnima u Vučitrnu, kasnije su dati i uzorci za DNK analizu, ali nikada nije utvrđeno šta se Kneževiću desilo. U beloj knjizi Vlade Srbije „Albanski terorizam i organizovani kriminal na Kosovu i Metohiji”, kao osumnjičeni za nestanak Ljubomira Kneževića pominje se Bekim Šuti. Prema tim podacima, Knežević je odveden u štab Oslobodilačke vojske Kosova koji se nalazio u selu Ošiljane, gde je mučen i ubijen, ali njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Ime Ljubomira Kneževića nalazi se među 39 nestalih ili ubijenih predstavnika srpskih medija u Dosijeu UNS-a. To su podaci za period od 1991. do 2001. godine.

– Pomaci postoje jedino kod ubistava u nadležnosti Komisije za istragu ubistava novinara koju vodi Veran Matić, jer se tu ponovo vode istrage, a u slučaju Slavka Ćuruvije počelo je suđenje okrivljenima. UNS podržava ideju da komisija dobije regionalni karakter, kako bi se istražili svi preostali slučajevi – navodi Dragana Bjelica.

------------------------------------------------------

Nebriga nadležnih za istrage

– Razočaravajuće je ponašanje nadležnih za istrage. Recimo, UNS već nekoliko godina na Kosovu, blizu Velike Hoče, postavlja tešku bronzanu ploču, betoniranu u zemlju, na mestu gde su 1998. nestali novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Ne prođe ni mesec dana da neko ne sruši ploču. Kosovska policija nijednom, a ploča je tri puta rušena, nije otkrila krivce. Ako nema volje da se ovakvi skorašnji incidenti reše, kako očekivati da se zainteresuju za mnogo teže – navodi Dragana Bjelica.

------------------------------------------------------

Tužilaštvo: radimo na svim slučajevima nestalih

U Tužilaštvu za ratne zločine na pitanje „Politike” šta je učinjeno u slučaju nestanka Ljubomira Kneževića i da li se on i dalje istražuje, odgovaraju da rade na ovom predmetu ali i na predmetima svih drugih nestalih na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih godina prošlog veka, ali da nažalost u pomenutom slučaju nema pomaka.

– Radimo sa misijom Euleksa na svim predmetima i pokušavamo da utvrdimo istinu. Nažalost, za sada nema pomaka u istrazi slučaja Ljubomira Kneževića. Inače, ne ispitujemo samo slučajeve nestalih novinara već svih nestalih – napominju u tužilaštvu.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.