Euleks Srbima preti hapšenjem

Izvor: S media, 05.Jun.2012, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks Srbima preti hapšenjem

Euleks je poručio danas, povodom odluke Kriznog štaba u severnom delu Mitrovice da se pripadnicima ove misije zabranjuje kretanje u tom delu, da nezakonite radnje na severu mogu dovesti do hapšenja ili krivičnog gonjenja osoba koje su u to uključene, a Kfor je pozvao sve odgovorne ljude da ne daju zapaljive izjave.

Portparol Euleks misije na Kosovu Bljerim Krasnići naveo je u izjavi za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Radio Slobodna Evropa da bezuslovna sloboda kretanja mora da postoji na celoj teritoriji Kosova, posebno na severu.

Pojačano prisustvo KFOR-a u Mitrovici

Euleks još dve godine na Kosovu

Rasmusen: Pohvaljujem ponašanje vojnika Kfora

Ono što Euleks želi da naglasi jeste da su blokada puta, napadi na zvaničnike EU i vojnike Kfora, kao i direktno ili indirektno izazivanje nasilja nezakonite radnje koje mogu dovesti do hapšenja ili krivičnog gonjenja osoba koje su uključene u to", naglasio je Krasnići.

Euleks želi, kako je rekao, da jasno stavi do znanja da vladavina zakona mora da postoji i da su pretnje i nasilje dela kriminalaca.

"Nad kriminalcima će biti sprovedena istraga, a oni kod kojih postoji dovoljno dokaza, biće izvedeni pred lice pravde”, ukazao je Krasnići.

Štab za vanredne situacije opštine u severnoj Mitrovici je na sednici u ponedeljak doneo odluku da se pripadnicima Euleksa do daljnjeg ne dozvoli sloboda kretanja severnim delom Mitrovice, i da će se svaki pokušaj njihovog prolaska smatrati otvorenom agresijom.

U saopštenju se dodaje da je predstavnicima Kfora upućen poziv da se pridržavaju svog mandata, definisanog Rezolucijom 1244 SB UN.

Portparol Kfora Den Harvi ocenio je da je trenutna situacija na severu mirna, ali nije hteo da govori o daljim koracima ove misije nakon odluke.

“KFOR poziva sve odgovorne ljude da ne daju zapaljive izjave i da deluju mirno”, poručio je Harvi.

Štab za vanredne situacije pozvao je danas građane i da se prijave za dežurstvo na barikadama.

(FoNet)

Foto:Beta
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.