Euleks: Nema grobnice u Žilivodama

Izvor: RTS, 02.Avg.2012, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks: Nema grobnice u Žilivodama

Posle dvogodišnje pretrage lokacije Žilivode kod Obilića, Euleks nije pronašao ljudske ostatke, saopšteno iz te misije. Požar koji je polovinom jula izbio na lokaciji nije mogao da uništi moguće dokaze pošto je bio površinski, kažu iz Euleksa. Nemamo više kome da se obratimo, kažu porodice nestalih.

Misija EU na Kosovu saopštila je da je posle dve godine završila pretragu lokacije Žilivode, kod Obilića, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kojoj se sumnjalo da su ostaci ubijenih Srba, ali tamo nisu nađeni ljudski ostaci.

Kako se navodi u saopštenju, požar koji je polovinom jula izbio na lokaciji nije mogao da uništi moguće dokaze pošto je požar bio samo površinski.

"Posle dve godine obimnog posla, procena lokacije u Žilivodama je završena. Euleksovi stručnjaci iz Odeljenja za sudsku medicinu nisu našli nikakve ljudske ostatke na lokaciji na kojoj je sudskim nalogom dozvoljena pretraga", saopštio je Euleks.

Površina navedena u prvobitnom sudskom nalogu obuhvatala je 7.500 kvadratnih metara i 12 rudnika uglja povezanih tunelima. Oni su iskopavani tokom radova koji su trajali 24 sedmice u toku 2011. i 2012. godine.

"Svojstva lokacije zahtevala su da se ispita cela površina. Ljudski ostaci nisu nađeni", rekao je Krasimir Nikolov, vršilac dužnosti konačelnika Odeljenja Euleks za sudsku medicinu.

Beograd i porodice nestalih sumnjale su da je na lokaciji zakopano 26 Srba, među kojima i rudara iz Belaćevca.

Teško do istine

Nakon saopštenja Euleksa, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji ocenilo je da im se time ubija i poslednja nada da će saznati istinu o svojim rođacima.

Predstavnica udruženja Gordana Đikanović rekla je da se na taj način porodicama šalje poruka da nema načina da dođu do istine.

"To je strašna poruka porodicama da nemaju čemu da se nadaju i da nemaju kome da se obrate za pomoć, jer ta lokacija nije bila plod mašte već informacija dobijenih pomoću satelita", rekla je Đikanović agenciji Beta.

Vest je izazvala nemir, beznađe i nepoverenje i zato što nema više adresa na koju porodice mogu da se jave da bi se insistiralo na daljem traženju.

Za članove Vladine Komisije za rasvetljavanje sudbine nestalih u Pokrajini, proces u Žilivodama nije završen.

Član Komisije za rasvetljavanje sudbine nestalih Suzana Matić kaže da će se traganje nastaviti i nada se drugačijem rezultatu u skorijoj budućnosti.

Sumnja porodica nestalih povećana je posle požara, koji je prošlog meseca izbio na mestu iskopavanja.

Milorad Trifunović iz Udruženja porodica nestalih Srba kaže da je istraga vođena u pogrešnom smeru, da na tom području rade kosovske bezbednosne snage i dodaje da su "to ljudi koji su umešani u zločine".

Euleks je saopštio da je posvećen otkrivanju sudbine nestalih na Kosovu i nastaviće da traži ostatke najmanje 25 lica za koje se mislilo da su na lokaciji Žilivode.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.