EULEKS: Srbi, šta će vam vaša zastava? (FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 25.Okt.2014, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EULEKS: Srbi, šta će vam vaša zastava? (FOTO)

EULEKS izrazio nezadovoljstvo i neskrivenu sumnju u namere grupe Srba koji su čekali prevoz do svojih radnih mesta. Jedini "povod" bila je upakovana srpska zastava koju je jedna Srpkinja imala sa sobom.
 ...
O događaju nam svedoči naš sugrađanin M.J., koji je i fotografisao prepad pripadnika EULEKS-a na žene koje su krenule na posao a čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << identitet redakcija KM Novina ne želi da otkrije zbog osvetoljubivosti EULEKS-a i već utvrđene osobine da Srbima montiraju sudske procese. Njegovo svedočenje potvrđuju i drugi koji su prisustvovali ovom nemilom i neshvatljivom nasrtaju.

Ovo se desilo u Kosovskoj Mitrovici svega dan posle preletanja plašta sa simbolima "velike Albanije" na utakmici, po sred Beograda. Taj isti Zapad koji se iščuđava reakciji i nezadovoljstvu Srba zbog zastave iz perioda fašističke Nemačke kojom se opravdava i najavljuje krvoproliće u četiri pravoslavne države ovog dela Balkana, nasrnuo je na boje naroda koji u svojoj istoriji gotovo da nije imao ni jednu fleku na savesti dok se nije sa njima udružio.

"Kosovska Mitrovica, jutro. Grupa radnika, većinom prosvetnih, krenula je na posao u tzv. srpske enklave i čeka autobus ispred glavnog mosta, tačnije ispred kafića „Dolče vita“. Autobus kasni. Odjednom dva siva džipa Euleksa, koja su patrolirala, zaustavljaju se i parkirani stoje u mestu jedno desetak minuta, pripadnici Euleksa nešto posmatraju iz vozila, ali ništa neuobičajeno za naše okupacione prilike" kaže za KM Novine naš sagovornik koji poput ostalih nije ni mogao zamisliti šta bi neko od njih mogao doživeti kao problem.

"U jednom trenutku iz vozila EULEKS-a izlazi policajac i devojka prevodilac. Prilaze grupi srpskih radnika, tačnije gospođi Olji koja je u ruci držala nerazvijenu srpsku zastavu i raspituju se kod nje zašto smo se okupili, šta tu radimo i šta će joj srpska zastava" priseća se M.J. koji se jedini tog trenutka dosetio da svojim telefonom i fotografiše čitavu situaciju.




  Objašnjenje situacije koja u početku nije izgledala "preteće" trajalo je nekoliko minuta. Žene su sa nevericom i uz osmeh sasvim prirodno odgovarale na pitanja pripadniku EULEKS-a spremnom da reaguje i fizički. Gospođa Olja, nastavnice koja je držala zastavu, objasnila je da je ponela kako bi je vratila školi u kojoj radi a odakle ju je i pozajmila jer joj je trebala za svadbu. Pripadnik Euleksa i prevodilac su posle objašnjenja otišli.

"Kako su rekli, bilo im je sumnjivo zašto se okupila tolika grupa Srba, pa još i sa srpskom trobojkom, pa još tako rano. A da su se Šiptari okupili, to im ne bi tako bolo oči, to je sasvim u redu..." kaže M.J., koji je sve ovo posmatrao sa nevericom pa tek kasnije, shvativši suštinu odnosa prema Srbima na KiM, i sa gorčinom.

Boli kada shvatite da je EULEKS-u smetalo nešto što nikada nije bilo simbol zla osim u iskrivljenim zapadnjačkim medijima a u šta su svi pripadnici stranih misija mogli da se uvere do sada - samo ako su to želeli, vlada opšte mišljenje.


Foto: M.J.

Pripremile: KM Novine

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.