Brisel istražuje navode o korupciji u Euleksu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2014, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel istražuje navode o korupciji u Euleksu

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je danas da Evropska komisija (EK) istražuje navode o korupciji u Euleksu, ali je odbacila optužbe da u pripadnici pravosudne misije maltretirali novinare.

"Veoma ozbiljno uzimamo navode o korupciji”, rekla je Kocijančič novinarima i dodala da je šef Kancelarije za civilno planiranje i odgovornost vladanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (unutrašnje kontrole EK) danas otputovao u Prištinu, a da visoka predstavnica trenutno razmatra i dalje korake.

Ona je demantovala da su članovi misije pretili novinaru prištinskog lista "Koha Ditore"” koji je objavio seriju tekstova o korupciji u vrhu Euleksa da će ga krivično goniti ako ne obustavi feljton.

"Mi ne vršimo pritisak na novinare”, rekla je Kocijančič, uz tvrdnju da se razgovor funkcionera Euleksa sa novinarom odvijao "u dobroj veri, bez pretnji”.

Portparolka nije htela da komentariše zahtev poslanice Zelenih i potpredsednice Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček da se formira nezavisno telo za istragu o navodima "Kohe Ditore i suspendovane tužiteljke Euleksa Mari Bami.

"Ako Spoljnopolitički komitet parlamenta stavi to pitanje na dnevni red, mi ćemo se, naravno, odazvati pozivu na razgovor”, rekla je Kocijančič.

Prema dokumentovanim navodima "Kohe” i izjavama tužiteljke Bami, predsednik Euleksovog suda Frančesko Flori je primio više od

300.000 evra da bi oslobodio optužene za teška krivična dela, a vrh Euleksa je sprečio da se o tome povede istraga i suspendovao tužiteljku koja je na njoj insistirala.

Italijanski sudija poriče optužbe, dok u Euleksu tvrde da Bami nije suspendovana po kazni.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Evropska komisija istražuje Euleks

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Okt.2014

BRISEL - Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič izjavila je danas da Evropska komisija (EK) istražuje navode o korupciji u Euleksu, ali je odbacila optužbe da su pripadnici pravosudne misije maltretirali novinare...˝Veoma ozbiljno uzimamo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.