Bamije: Korupcija je svuda na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2014, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bamije: Korupcija je svuda na Kosovu

Suspendovana tužziteljka Euleksa Mari Bamije izjavila je danas da je korupcija zahvatila sam vrh evropske pravosudne misije i da istragu o tome treba da vodi spoljno nezavisno telo.

“Gde god bacite pogled na Kosovu vidite korupciju”, rekla je Bamije za briselski portal “EuObzerver" tvrdeći da je opšta korupcija zahvatila i visoke funkcionere Euleksa koji dolaze iz širomašnijih zemalja u kojima je korupcija endemska.

“Neću da kažem da su svi Italijani, Grci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili Rumuni korumpirani, ali oni koji dolaze iz nekih drugih delova Evrope su možda manje podložni tome”, kazala je britanska tužiteljka, koja se nalazi u centru skandala koji potresa Euleks.

Afera je počela kada je prištinska “Koha ditore” ove nedelje počela feljton o korupciji u vrhu Euleksa, a Euleks suspendovao Bamije zbog sumnje da je dostavila novinarima informacije.

Iz tekstova, koji su potkrepljeni dokumentima, proizilazi da je italijanski predsednik međunarodnog suda Frančesko Flori uzeo više od 300 000 evra da bi oslobodio optužene za teška krivična dela i da je visoka funkcionerka Jaroslava Novotna, koja je Čehinja, održavala neprimerene kontakte sa optuženim licima.

Sem toga, navodi se da Euleks pokazuje krajnju nebrigu prema svedocima čiji su životi ugroženi, kao i da je jedan funkcioner predao osetljive podatke srpskoj Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Tužiteljka Bamije je kod svojih pretpostavljenih insistirala da se ovi slučajevi istraže, ali je naišla na odbijanje, a kada su se optužbe pojavile u novinama, izgubila je posao i sama postala predmet istrage.

Ona je u razgovoru za portal odbacila optužbe zvaničnika Euleksa da je neuravnotežena i da želi da se osveti misiji, jer je izgubila posao.

“Ne mogu da mi oduzmu dostojanstvo, to mi je jedino ostalo”, rekla je Bamije, a kao glavnog krivca za celu aferu navela je Fernarda Đentilinija, funkcionera Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i bliskog saradnika donedavne šefice te službe Ketrin Ešton.

“Imenujem njega zato što na kraju krajeva EEAS upravlja Euleksom, iako, oni uporno pokušavaju da sa sebe skinu odgovornost”, ukazala je ona.

Bamije je istakla da više niko na Kosovu ne veruje Euleksu i da jedino spoljna istraga može da rasvetli celu aferu.

Za nezavisnu istragu ovih dana su se založili i poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček, kao i nemačka poslanica Doris Pak.

“EuObzerver”, međutim, navodi neimenovane diplomatske izvore koji kažu da su ambasadori zemalja članica juče na zatvorenom sastanku sa predstavnicima EEAS u Briselu zauzeli stav da istraga ostane u domenu unutrašnjih kontrolnih mehanizama.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Korupcija zahvatila sam vrh Euleksa"

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2014

Suspendovana tužiteljka Euleksa Mari Bamije izjavila je da je korupcija zahvatila sam vrh evropske pravosudne misije i da istragu o tome treba da vodi spoljno nezavisno telo..."Gde god bacite pogled na Kosovu vidite korupciju", rekla je Bamije za briselski portal "EuObzerver" tvrdeći da je opšta korupcija...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.