Bamije:Euleksu ššansa - da zašštitim sebe, da se oni ne ponize

Izvor: Blic, 01.Nov.2014, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bamije:Euleksu ššansa - da zašštitim sebe, da se oni ne ponize

Britanska tužiteljka Marija Bami, koja je svojim izjavama pokrenula aferu o korupciji unutar Euleksa u najnovijem broju dnevnika "Koha ditore" svedoči o ulozi specjjalnog tužioca Euleksa Džonatana Ratela u sprečavanju istraga, ali kaže i da će dati još jednu šansu Misiji EU da okonča sporne slučajeve "tako da zaštitim sebe, a da se Euleks ne ponizi".

U današnjem izdanju "Kohe" ona je optužila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ratela da je sprečio istragu protiv Azema Sule, osumnjičenog da je na nezakonit način prisvojio zemljište vredno 100 miliona evra.

Ratel je, kako piše "Koha", iako je imao u rukama krivični slučaj, sprečio njegov dalji tok tako što je onemogucio da dva tužioca, Marija Bami i Dijana Vilson, ispitaju svedoka saradnika u tom slučaju Nazima Blacu.

List navodi da su Azem Sula, Spresim Uka (koji je osuđen na 15 godina zbog ratnih zločina i nalazi se u bekstvu) i još osam drugih osoba, uglavnom biznismena, uspešno do sada izbegavali suočavanje s pravdom zahvaljujući upravo postupcima specijalnog tužioca Džonatana Ratela.

"Nazim Blaca je veoma značajan svedok u procesu privatizacije. On zna mnogo o nepravilnostima u Agenciji za privatizaciju, ali Ratel nije dozvolio da se on ispita", rekla je tužiteljka Marija Bami za "Kohu ditore" i dodala da se Ratel "vadio" na to da Blaca nije kredibilan i poverljiv svedok, iako je zahvljajući upravo njegovim svedočenjima i dokazima u dva sudska procesa osuđeno sedam osoba na ukupno 57 godina zatvora za ubistva i pokušaje ubistava, a u svojstvu članova nekadašnje tajne službe Kosova poznate kao "SIK".

Bami je navela i da joj je Ratel oduzeo istragu i u slučaju Američkog Univerziteta i mnogih privatizacija, uz napomenu da je istragu u slučaju Azema Sule, koju je takođe blokirao, vodila specijalna tuziteljka iz Velike Britanije Dijana Wilson.

Ona je, prema rečima Bamije, okončala mandat početkom oktobra i slučaj još nije predat drugom tužiocu.

O ovom je slučaju, inače, obavešten i Brisel, međutim, zvaničnici Euleksa nisu preduzeli ni jednu meru protiv tužioca Ratela.

U međuvremenu, Euleks je počeo zvanično istragu protiv tuziteljke Bami, koju sumnjiči da je poverljive podatke Euleksa saopštila "Kohi ditore", što prištinski dnevnik negira.

Ona je angažovala lokalnog advokata Arianita Kočija, koji je izjavio da na osnovu raspoloživih dokumenata nema osnova za suspenziju Bamijeove, te da će tražiti da se ta mera ukine.

Bamije je, podsećanja radi, mnogo ranije optužila Džonatana Ratela da opstruira istrage, te da ju je udaljio iz svih postupaka i preneo ih na niže osoblje.

U pismu Euleksu, odnosno šefu departmana za pravdu, ona je tada optužila i sudije Jaroslavu Novotnu i Frančeska Florija, ali je u izjavi za "Kohu" naglasila da se nikoga ne plaši i da će se boriti do kraja protiv represalija.

"Ovo treba da adresiram šefu misije Euleksa ili da idem u Brisel, kako su me savetovali i advokati, s obzirom da oni ne veruju da će biti pravde unutar Euleksa nakon razmene elektronskih dopisa između mene i unutrašnje kontrole", izjavila je Bami i dodala da će Euleksu dati još jednu šansu da reši slučajeve koje ona pominje, ali tako da "ja budem zaštićena a da se Euleks ne ponizi".

Dopisnik Tanjuga iz Prištine navodi još da je Azem Sula, protiv kojeg je Ratel sprečio istragu, poslanik i visoki zvaničnik DPK Hašima Tačija, te bivši glavni komandant OVK.

Protiv njega se u Švajcarskoj vodi sudski postupak, koji krajem godine, prema pisanju prištinskih medija, treba da dobije epilog.

Za ponedeljak "Koha" ditore najavljuje intervju s Marijom Bami u kojem govori o kriminalnim vezama kosovskih političara sa evropskim pravosuđem.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Euleksovi ljudi odgovorni za haos na Kosovu"

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2014

Tužiteljka Euleksa Marija Bamije, koja je iznela na videlo korupciju i kršenje istražno-sudskih pravila od strane Euleksovih sudija i tužilaca na Kosovu, izjavila je briselskom portal "Euobserver" da poverenje u Euleks može povratiti samo potpuna i nezavisna unutrašnja istraga. ..EEAS je na čelu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.