Zbog napretka naučnih istraživanja i tehnologije za 100 godina bićemo nadljudi

Izvor: Svet, 07.Jul.2015, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog napretka naučnih istraživanja i tehnologije za 100 godina bićemo nadljudi

Napredak naučnih istraživanja i tehnologije u narednih sto godina osetno će promeniti dosadašnju kulturu života.
U tom vremenu ćemo doslovno odlučiti da li želimo uopšte da opstanemo na Zemlji, rekli su američki ekonomisti Martin Vajcman, Alvin Rut i Robert Šiler.
Kao jednu od glavnih smernica razvoja čovečanstva vide oblikovanje planeta.
“Zagađenje okoline dovelo je do toga da ćemo morati da se branimo od globalnog zagrevanja. Ne postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << brz način uz pomoć kog možemo sniziti temperature na Zemlji”, rekao je Vajcman.
Kao potencijalno rešenje vidi stvaranje “svemirskog suncobrana” koji bi odbijao Sunčeve zrake nazad u svemir.
On bi funkcionisao tako da se u atmosferu ispusti određena količina sumporovog dioksida koji bi blokirao veliku količinu Sunčeve toplote.
“Zemljin prirodni obrambeni sistem od Sunca čine vulkani kad ispuste veliku količinu dima iz utrobe Zemlje. Uprkos tome, zagađenje na Zemlji će ostati pa moramo naći i način da ga se rešimo”, pojašnjava Vajcman.
Ako uspemo da opstanemo dovoljno dugo, farmaceutska industrija će nam ponuditi monoštvo novih lekova i droga uz pomoć kojih ćemo izdržavati i menjati tempo života.
“Za sportiste će lekovi biti zabranjeni, ali svi ćemo uzimati tablete kako bismo povećali koncentraciju, inteligenciju i pamćenje”, smatra Rut.
Korišćenje takvih proizvoda će podsticati i konkurencija između univerziteta i kompanija u kojima svako želi da bude najbolji.
Medicina bi trebalo još više da produži život, a organe koji nam otkazuju ćemo uzgajati u živim životinjama.
“U 22. veku će transplantacija organa između živih ljudi biti smatrana varvarskim, klimatske promene ćemo odložiti, a organi će se uzgajati u životinjama.. Proizvodićemo sve ljudske ćelije koje su nam potrebne”, predviđa Rut.
Osim dužeg života, ekonomisti smatraju da će svetom zavladati “turizam plodnosti”.
Prema njima, sve više žena koje ne žele same da rode dete, izdvojiće sopstvene jajne ćelije. Oplođenu ćeliju usađivaće u surogat majke pa će im decu doslovno donositi “rode”.
Kao jedan od najbrže rastućih sektora ekonomisti vide informatičku tehnologiju.
Povezivanjem računara i sve bržim i češćim deljenjem mišljenja podstaći ćemo razvijanje globalne veštačke inteligencije.
“Internet će toliko uticati na ljude da će se formirati potpuno nove subkulture. Nova kosmopolitska kultura razvijaće se uz stranu stvarne veštačke inteligencije”, kaže Šiler.
Prema njemu će to biti dobro s ekonomske strane jer će se lakše moći nadzirati ekonomski procesi u svetu kako bi bilo što manje siromašnih i da bi se sprečili bankroti zemalja.
“Sve jača globalizacija se verovatno neće moći ostvariti do kraja pa je izvestan rat među ljudima koji poštuju tradiciju i onih koji su za bezuvetno povezivanje”, smatra Šiler.
Uz to pojašnjavaju kako će se broj stanovnika na Zemlji i dalje povećavati gde neće biti totalitarizma. To sve vodi promišljanju novog i boljeg sistemma vladavine od demokratije.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Zbog napretka naučnih istraživanja i tehnologije za 100 godina bićemo nadljudi

Izvor: Scandal.rs, 07.Jul.2015

Napredak naučnih istraživanja i tehnologije u narednih sto godina osetno će promeniti dosadašnju kulturu života...U tom vremenu ćemo doslovno odlučiti da li želimo uopšte da opstanemo na Zemlji, rekli su američki ekonomisti Martin Vajcman, Alvin Rut i Robert Šiler...Kao jednu od glavnih smernica...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.