Zašto je tako teško ostaviti cigarete? Evo zašto!

Izvor: Scandal.rs, 27.Mar.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je tako teško ostaviti cigarete? Evo zašto!

U istraživanju koje su sproveli lekari, pušači koji pokušavaju da se otarase ove navike osećaju manje zadovoljstva u prvoj nedelji života bez cigareta. Taj fenomen se zove – anhedonija.

“To je verovatno zato što im je odmah uskraćen nikotin, hemikalija u cigaretama koja pojačava dobar osećaj. Nikotin stimuliše centre u mozgu koji su zaduženi za za zadovoljstvo”, tvrdi autorka istraživanja Džesika Kuk.

Ako ste navikli da koristite drogu (u šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << spada i nikotin) u toku događaja koji izazivaju uživanje, onda efekat hemikalije koju koristite može da bude još moćniji. To je ono što čini ostavljanje cigareta ekstremno teškim. U ovom istraživanju ljudi sa najvišim nivoom anhedonije imaju najveće šanse da ponovo počnu da puše.

Ali ne očajavajte. Ima jedna dobra vest: anhedonija izazvana pušenjem cigareta je samo privremena, a zamena za nikotin može da vam pomogne da to prevaziđete.

Otkrili smo da nemogućnost da doživite zadovoljstvo tokom srećnih događaja u životu normalna u prvoj nedelji nakon ostavljanja cigareta. Tako da je nikotinska zamena zaista važna, jer može da pomogne ljudima u tom kritičnom periodu”, ističe Džesika Kuk.

Razgovarajte sa svojim doktorom da biste saznali koja zamena za nikotin je najbolja za vas. Istraživači ističu da je za neke ljude najbolja kombinacija nikotinskog flastra i žvake. Naime, flasteri obezbeđuju stabiln protok nikotina, dok žvaka obezbeđuje veću dozu ove supstance, što će vam pomoći da lakše prođete kroz najveću krizu.

Nastavak na Scandal.rs...






Povezane vesti

Zašto je tako teško ostaviti cigarete? Evo zašto!

Izvor: Svet, 27.Mar.2015

Istraživači sa univerziteta u Viskonsinu nedavno su otkrili jedan bitan razlog zašto vam je tako teško da se otarasite cigareta. Naime, kada ostavite pušenje, otkrićete da vam je teško da uživate u stvarima koje su vam ranije pričinjavale zadovoljstvo.. U istraživanju koje su sproveli lekari,...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.