Vratite se u formu: Evo šta da radite nakon propuštenih treninga

Izvor: Svet, 01.Avg.2015, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratite se u formu: Evo šta da radite nakon propuštenih treninga

Kontinuitet u treniranju je najvažniji za napredak, i ako ga nemate, sve ostale stvari koje imate su nebitne. Takođe, umerenost je važna u periodizaciji – ako je nemate i radite više treninga nego što vaše telo može absorbovati, rizikujete da se pretrenirate, razbolite i povredite. To se obično dešava kada ne treba, pa je važno da slušate telo ako vam ono govori da nešto nije u redu. Nekoliko dana pauze neće škoditi, ali nedelje bez treninga vam mogu oduzeti sav vaš dosadašnji uloženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << trud.
Do četiri dana propuštenog treninga
Vratite se na trening kao da se ništa nije dogodilo. Nemojte pokušavati da nadoknadite propuštene treninge. Uguravanje dodatnih treninga unutar sledećih nekoliko dana može prouzrokovati još jedno raspadanje za koje ćete morati dodati još nekoliko dana prisilnog odmora. Morate shvatiti da se neće desiti ništa strašno ako tu i tamo propustite par dana treninga. Uslov je da se ove pauze dešavaju retko.
Od četiri do sedam dana propuštenog treninga
Ako ste propustili treninge zbog bolesti, što je najčešći slučaj, nećete biti spremni da se vratite normalnim treninzima iako više nemate simptome. Bolest je utucala na promenu hemije vaših ćelija što utiče na kapacitet treninga koji možete apsorbovati. Ovo će se najjasnije pokazati na treningu jer će vam puls biti viši od uobičajenog za određeni tempo/brzinu. Ako je to slučaj moraćete propuštene treninge tretirati kao da niste malo više od sedam dana trenirali, bez obzira što ste se vratili na treninge i ranije.
Ako ste propustili treninge zbog bolesti i spremni ste za treninge, moraćete uvesti modifikacije u svoj plan. Najbolja je da propuštenu nedelju uvrstite u vaš plan kao nedelju za odmor. Iako ste pomaknuli vaš trening blok, vaši treninzi više neće biti sinhronizovani da vas dovedu na vrh forme za vašu prvu glavnu utrku.
Više od nedelju dana propuštenog treninga
Ako i nakon sedam dana niste u stanju vratiti se na treninge, forma će vam progresivno padati svaki dan, te ćete nakon trideset dana netreniranja sve početi ispočetka. Savetujem da učinite sve da se vratite unutar nedelju dana treninzima. Najbolji lek je prevencija. Slušajte svoje telo. Ako se ne osećate dobro, radije odmorite nekoliko dana nego da kasnije morate odmarati nedeljama. Trud i vreme koje ste uložili u trening se vise neće računati, i morati ćete početi sve ispočetka.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Vratite se u formu: Evo šta da radite nakon propuštenih treninga

Izvor: Scandal.rs, 01.Avg.2015

Kontinuitet u treniranju je najvažniji za napredak, i ako ga nemate, sve ostale stvari koje imate su nebitne. Takođe, umerenost je važna u periodizaciji – ako je nemate i radite više treninga nego što vaše telo može absorbovati, rizikujete da se pretrenirate, razbolite i povredite. To se obično...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.