Utamničen, ali ne i poražen: Najopasniji narko-bos je iza rešetaka, ali je njegov zakon zavladao i tamo

Izvor: Svet, 02.Sep.2014, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utamničen, ali ne i poražen: Najopasniji narko-bos je iza rešetaka, ali je njegov zakon zavladao i tamo

Advokati koji posećuju svoje klijente u “Altiplanu”, najbolje obezbeđenom zatvoru u Meksiku, kažu da mogu da uđu samo ako ostave svoje novčanike, olovke, pertle i igle za kravatu. Čuvari muškarcima pretresaju donji veš, a žene moraju da skinu grudnjak.
Oni u samicama, poput najpoznatijeg zatvorenika, narkobosa Hoakina “El Čapa” Guzmana Loere, pod stalnim su nadzorom i imaju samo jedan sat za rekreaciju, koju upražnjavaju u kavezu.
Zbog toga vest objavljena prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << meseca u meksičkom magazinu “Proseso” u najmanju ruku zvuči neobično. U članku se navodi da je Guzman organizovao oko 1.000 zatvorenika, koji su održali petodnevni štrajk glađu zbog loše higijene, medicinske nege i hrane.
Najopasniji narko-mafijaš na svetu najednom je ne samo postao borac za ljudska prava, već je, sudeći prema članku, imao i slobodu kretanja i instrumente komunikacije koji su mu omogućili da organizuje štrajk.
U zatvor, koji se nalazi u brežuljkastom predelu u okolini Meksiko Sitija, nije lako ući, a vlada Meksika odbija zahteve novinara za posetu i razgovor sa upravom.
Meksički zvaničnici su potvrdili da je štrajk glađu održan sredinom jula, ali su demantovali da je Guzman učestvovao u njemu.
Zvaničnik koji će ostati anoniman, jer mu nije dozvoljeno da javno govori o tom pitanju kaže da je štrajk trajao “nekoliko sati” i da je u njemu učestvovalo 100 ljudi.
Guzmanovo hapšenje je velika pobeda meksičke vlade. Jednom je pobegao iz zatvora (2001), a postao je legenda kao vođa narko-kartela Sinaloa.
Advokati, bivši zatvorenici, rodbina i drugi tvrde da je život u zatvoru “Altiplano” težak. Bilo je pritužbi zbog prljavih ćelija, nedostatka ćebadi i lekova. Ima buđi, često su bolesni, hladno je, ne vode brigu o njima, tvrdi neimenovani advokat.
Većina zatvorenika, osim onih u samicama, navodno često imaju priliku da komuniciraju, a posle najnovijeg protesta zbog lošeg kvaliteta hrane, medicinske nege i ograničenja sume koja može da se potroši u zatvorskoj prodavnici, meksički zvaničnici su saopštili da su “zahtevi ispunjeni i da protesti jenjavaju”.
Nije, međutim, naveo, na koji način su ispunjeni, a prema rečima sestre jednog zatvorenika, pojedini robijaši su dobili nove cipele. S druge strane, članak objavljen u listu “Proseso” opisao je štrajk kao “trijumf” Guzmana i Valdeza (drugog poznatog narko-bosa).
Oni koji znaju kakva je situacija u zatvoru tvrde da Guzman očigledno ima izvesnu protekciju: dok drugi moraju da se briju – on pušta brkove.
Izvor: Blic
Foto: AP

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.