Uhvati svetlost: 12. Beogradski festival igre od 23. marta do 9. aprila

Izvor: Svet, 25.Jan.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhvati svetlost: 12. Beogradski festival igre od 23. marta do 9. aprila

Ovogodišnji 12. Beogradski festival igre (BFI) koji će biti održan od 23. marta do 9. aprila u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu, najaviće manifestacija “Dani igre” u Jugoslovenskoj kinoteci od 28. januara do 1. februara.
Na festivalu poznatom po uglednim gostima i vrhunskoj svetskoj produkciji, ljubiteljima igre predstaviće se 13 kompanija iz 11 zemalja – Velike Britanije, Izraela, Švajcarske, Nemačke, SAD, Španije, Italije, Holandije, Norveške, Belgije i Francuske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet <<
“BFI biće ponovo mesto susreta baletskih zvezda i mladih igrača, najpoznatijih koreografa i onih stvaralaca koje tek najavljuje svetska kritika. 12. BFI otvoriće velika dama italijanske i svetske igre Karla Frači, još uvek se očekuje zvanična potvrda, ali verujemo da će ona doći prvi put u Beograd”, rekla je Tanjugu direktor BFI Aja Jung.
Ovogodišnji festival najaviće manifestacija “Dani igre” u Jugoslovenskoj kinoteci i izložba umetničkih fotografija prvaka Kanadskog nacionalnog baleta, laureata nagrade Vip poziva – Aleksandra Antonijevića u Galeriji Progres od 13. do 21. marta.
“Sudbina svih velikih festivala da i tokom godine ne miruju, nego da organizuju više programa kako bi promovisali glavni festivalski program. To se dešava i u Lionu i u Berlinu i u Amsterdamu, festivali nemaju više tu privilegiju da se događaju samo 15 ili nedelju dana u godini, već moraju da razmišljaju o svojoj publici tokom čitave godine”, dodaje Jung.
Tako će i 12. festivalsko izdanje, koje počinje ranije nego prethodnih godina, već 23. marta, najaviti revija filmova u novom prostoru Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj.
“Zajedno sa Kinotekom organizujemo reviju filmova čija je glavna tema umetnička igra, to su dokumentarni, umetnički i igrani filmovi. Napravili smo selekciju i za odabrane filmove otkupili autorska prava za njihovo emitovanje. Posebno sam ponosna na dokumentarne filmove jer su dobili prestižne nagrade velikih festivala u Portlandu, Vankuveru, Njujorku, San Francusku”, istakla je Jung.
Reviju otvara višestruko nagrađivani dokumentarni film “Prva pozicija” rediteljke Bes Kargman koji govori o formiranju baletskih umetnika, o surovosti odrastanja i odricanju, teškom i neizvesnom putu baletske profesije koji samo najupornije dovede do velike baletske scene, karijere i slave.
Na manifestaciji “Dani igre” publika će videti crno beli film “Kar men” (Car Man) u režiji Jiržija Kilijana, film Nacionalnog baleta Kube “Ostvarenje jednog sna” koji prati protagoniste baleta od audicije do premijere, zatim dokumentarac “Kutije od kartona” o uličnim igračima, vrtoglavom uspehu Kompanije Kafig iz malog francuskog mesta Kretej koja će i prvi put gostovati na 12. BFI.
Na petodnevnoj filmskoj reviji biće prikazan dokumentarni film “Ista razlika” priča o porodici igrača angažovanih u Holandskom plesnom teatru, filmsko ostvarenje o savremenoj igri “Ogledalo i muzika” koje potpisuje japanski koreograf Saburo Tešigavara i dva igrana filma “Kabare” u režiji Boba Fosa i “Flashdance” u režiji Adrijana Lina.

Prvi put za 12 godina postojanja, BFI će biti otvoren u Novom Sadu. Prva predstava je 23. marta u Srpskom narodnom pozorištu, a gostovaće čuveni londonski Teatar Sadler Vels sa produkcijom “Milonga” čiju koreografiju potpisuje Sidi Larbi Šerkauji.
“Komad je fuzija argentinskog tanga i savremene igre i prošle godine bio je prvi na svim mogućim top listama. Šerkauj je poznat po eksperimentima, otkrivanju dalekih tradicija i kultura a ovo je prva produkcija koja se bavi izučavanjem tanga kao svetskog fenomena i to pravog argentinskog tanga, a da nije Argentinac i neko ko je potekao sa tog iz tog područja”, ispričala je Jung.
Dolasku ove predstave, koja će biti izvedena i u Sava Centru 25. marta, ona se veoma raduje kao i ponovnom dolasku Hofeša Šehtera, britanskog kompozitora i koreografa koji je na svetskoj plesnoj sceni napravio pravu eksploziju.
Predstava “Sunce” u izvođenju Kompanije Hofeša Šehtera je na programu 7. i 8. aprila u Operi Madlenianum.
“Radujem se i dolasku dve velike svetske kompanije, Baleta Bazel i Baleta Visbaden, upravo iz razloga da bi mogli da vidimo na koji način se neke vrlo tradicionalne baletske kompanije koje pripadaju tradiciji operskih baletskih kuća, danas transformišu i na koji način igraju savremeni repertoar, vrlo savremene koreografe poput Aleksandera Ekmana, koga će izvoditi obe kompanije u Sava centru”, izjavila je Jung.
Prvi put u Srbiju i region dolazi Jirži Kilijan.
“Kilijan će pričati o sebi, susrešće se sa publikom i novinarima, predstaviće deo svog rada u okviru Holandskog plesnog teatra i na filmu i u igri, dovodi najbolje igrače Holandskog plesnog teatra koji će igrati pred vrlo ograničenim brojem gledalaca u Sava centru”, kazala je Jung.
Njegova predstava “Istočna kapija” otkazana je zbog povrede igračice, ali će Beograd biti jedini grad u kome će se ovo veče nadoknaditi.
“Dobijamo možda i atraktivniji program, nešto što je potpuno premijerno, dva plesna komada Kilijana, ‘Adresat nepoznat’ i ’14’20’, kultne postavke originalno nastale za Holandski plesni teatar, a nedavno iznova kreiranim za nove igrače i publiku, što je zaista veliki kompliment za festival i sve nas koji već 12 godina radimo na njegovom programu”, istakla je Jung.
Na festivalu će gostovati i francuska kompanija “Kafig” iz Kreteja sa koreografijom Murada Merzukija, prvi put i njujorška trupa Balet Trokadero od Monte Karla kojoj je ovo četrdeseta godina postojanja.
“Čini mi se da je kompletan festival ove godine napravljen da donese radost, entuzijazam, neko novo svetlo i odatle slogan festivala ‘Uhvati svetlost’. Želim publici da tih 15 dana uhvati neko drugo svetlo, da vidi nešto drugo i prikupi energiju za dalje”, poručila je Jung.
Već treću godinu za redom Delegacija EU u Srbiji podržava BFI, prihvata ga kao jedan od najboljih i najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji, a prvi put je dobio pokroviteljstvo Ministarstva kulture Srbije.
“To se dešava prvi put, Ministarstvo je bilo maksimalno otvoreno i raspoloženo za saradnju i zajedničku promociju, čini mi se da se nešto promenilo, u ovom trenutku očekujemo vesti iz grada Beograda vezano za podršku”, ispričala je Jung.
Izvor: Tanjug
Foto: Promo

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Dani igre ponovo u Kinoteci

Izvor: SEEcult.org, 26.Jan.2015, 13:28

Beogradski festival igre (BFI) drugi put, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i kompanijom Vip mobile, priređuje reviju filmova “Dani igre” koja obuhvata od 28. januara do 1. februara premijerne projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova, kao i nekih od kultnih igranih...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.