U Fabrici SKC-a otvorena četvrta Nedelja eko-dizajna: Re-8 Design park 2014 u znaku moss grafita

Izvor: Svet, 25.Okt.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Fabrici SKC-a otvorena četvrta Nedelja eko-dizajna: Re-8 Design park 2014 u znaku moss grafita

Brojni dizajneri, slikari, muzičari, grafičari, keramičari i studenti raznih likovnih provinijencija okupili su se sinoć u izložbenom prostoru „Fabrike“ novosadskog Studentskog kulturnog centra, kako bi svojim prisustvom uveličali i podržali, četvrti po redu „Re-8 design park“, odnosno Nedelju eko dizajna i kreativne reciklaže, kojoj su utemeljivačice kreativne i proslavljene dizajnerke i van prostora Srbije, sestre Popović, Tijana i Mila.

Naime, ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << svojevrsni mini festival eko dizajna koji se održava u Novom Sadu od 2011. godine je multimedijalna umetnička platforma koja podrazumeva više nivoa edukacije i kreativnog izražavanja sa akcentom na održivom i odgovornom dizajnu i reciklaži. Kako je istakla, organizatorka i autorka,Mila Popović ovogodišnja Nedelja eko dizajna akcenat stavlja na tzv. moss graffite odnosno toliko trendi u svetu, grafite od mahovine:
“Ovogodišnju manifestaciju obeležiće rad na stvaranju moss graffita koji će po prvi put osvanuti i na novosadskim fasadama. Zid u bašti kluba „Izba“ oslikavaće multimedijalni umetnik Stefan Jovanović, bojama koje za osnovnu komponentu imaju mahovinu. Isti, a potpuno biorazgradivi materijal će se koristiti i na radionici Criss Cross Moss koja će se održavati u ponedeljak 27. i u utorak 28. oktobra u SKC Fabrika”, najavljuje Mila.

Govoreći o interesantnom festivalu koji su osmislile i koncipirale, mr Tijana Popović je naglasila da je i ovogodišnja Nedelja eko dizajna programski podeljena u četiri celine: RE-8 Expo, Re-8 workshop, Re-8 street art, Re-8 book, te da će se zbog obima i raznolikosti sadržaja manifestacija odvijati na nekoliko različitih gradskih punktova.

Sinoćnom grupnom izložbom 25 umetnika među kojima su i doajen novosadske arhitekture, Mirko Krstonošić, slikari Violeta Labat, Bunčić Aleksandar, Jankov Dejan, Sonja Jo, Živković Budimir, Urban eco arhitects, kostimografkinja Ranosavljević Senka i brojni drugi, otvoreno je estetičko-etičko polje tema i promišljanja u oblasti redizajna, rekonstrukcije, reciklaže, rimejka, reanimacije, restoringa, dočim selekciju ovogodišnje izložbe sačinjavaju instalacije, komadni nameštaj, asamblaži, skulpture, kostimi, kao i prototipovi i nacrti enterijera i arhitektonskih rešenja gde se kao osnovni motiv provlači održivi dizajn,upotreba recikliranih materijala i implementacija ekoloških normativa u savremenom primenjenom i likovnom stvaralaštvu.

Festival Nedelje eko dizajna Re-8 Design park se održava do 28. oktobra, a ulaz na sve programe je besplatan.




Autor: Teodora Ž. Janković, Life Content
Foto: Miljan Vuletić

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.