Izvor: Scandal.rs, 01.Dec.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta jesti, a šta izbegavati: Kako pravilno postiti?

Važno je prvo naglasiti da za vreme posta treba jesti malo, jer je nerazumno postiti tako što ćemo se u određenom trenutku predati uživanju u hrani. Taj period treba provesti u odricanju od telesnih želja i negovanju duhovnih vrlina, a uzdražavanje od hrane pomaže da naše telo bude pouzdan saveznik u postizanju tog cilja.

Božićni post nalaže odricanje od mesa i belog mrsa (mleko, sir, jaja), ulje i vino su dozvoljeni svakog dana, osim srede i petka kada se posti na vodi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs <<

Subotom i nedeljom dozvoljeno je da se jede riba, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, bez obzira u koji dan padne. Ribu je dozvoljeno jesti i na Svetog Nikolu, ali samo ukoliko slavite tu slavu.

I nauka potvrđuje da uzdržavanje od mrsne hrane jača imuni sistem organizma. Period smanjenog unosa kalorija smanjuje i broj belih krvnih zrnaca, što uzrokuje promene koje dovode do ponovne proizvodnje ćelija imunog sistema

Božićni post traje 40 dana i za to vreme se treba pridržavati pomenutih pravila, a za Badnji dan, posti se strogo na vodi.

Ako iz zdravstvenih razloga ne možete da se pridržavate ovih pravila, a želeli biste da postite, potrebno je da se posavetujete sa svojim sveštenikom ili duhovnikom, kako biste utvrdili koja vrsta posta je najbolja za vas. Ovo se, uglavnom, odnosi na trudnice i dojilje, decu, stare i bolesne.

Ostatak teksta pročitajte ovde: Šta jesti, a šta izbegavati: Kako pravilno postiti?

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.