Šta je bolje po naše zdravlje - kafa ili čaj?

Izvor: Svet plus, 25.Sep.2016, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je bolje po naše zdravlje - kafa ili čaj?

Kafa i čaj su topli napici bez kojih mnogi ne bi mogli da zamisle početak svog dana. Bilo da izaberete jedno ili drugo, jutarnji ritual bez njih nije potpun. Ali, da li ste se ikad zapitali šta je bolje po vaše zdravlje? 

Predstavljamo vam nekoliko razloga za i protiv kafe i čaja, pa sami odlučite koji ćete izabrati:

Kafa sprečava depresiju:

Mnogi tvrde da svoj život ne bi mogli da zamisle bez kafe, čak da bi umrli bez nje. I zaista, postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << studije koje su pokazale da umereno konzumiranje kafe smanjuje stopu samoubistva kod tinejdžera, a odavno je dokazano da smanjuje stres i depresiju. Takođe, mnogi posle jutarnje kafe koju popiju kući, odu u kafić sa prijateljima ili na posao, gde sa kolegama odmah popiju drugu šoljicu, a samim tim komuniciraju sa kolegama i društveni su. S druge stane, šoljica čaja se po nekom pravilu pije u toplini svog doma, pa je povezana sa usamljenošću.

Ima bolji uticaj na creva:

Svi znamo da kafa pomaže kod začepljenja debelog creva i ubrzava metabolizam i varenje.

Budnost može da vam sačuva život:

Listovi čaja sadrže više kofeina od zrna kafe, ali u svojoj tečnoj formi, kafa sadrži više kofeina. Samim tim će vas duže držati budnim, pogotovo ujutru kad treba da vas razbudi i uveče kad se umorni vraćate kući.

Ljubitelji kafe manje koriste opijate:

Rezultati brazilske studije pokazuju povezanost učestalog konzumiranja kafe sa manjim konzumiranjem droga i opijata. Takođe, kafa može da poboljša otpornost na rak jetre povećanjem nivoa gvožđa. Iako postoje studije koje pokazuju da je i čaj dobar po jetru, rezultati nisu ni približno ubedljivi.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.