Slepa pravda: 30 godina trunuli u zatvoru za zločin koji nisu počinili

Izvor: Svet, 04.Sep.2014, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slepa pravda: 30 godina trunuli u zatvoru za zločin koji nisu počinili

Henri Mekalum u zatvoru



Mentalno-zaostala polubraća oslobođena su krivice u Severnoj Karolini nakon što su 30 godina proveli u zatvoru zbog zločina koji nisu počinili.
Leon Braun i Henri Mekalum imali su 15 i 19 godina 1983. godine, kada su uhapšeni pod sumnjom da su u gradiću Red Springs silovali i ubili 11-godišnju Sabrinu Bui.
Obojica su osuđena na smrt na osnovu priznanja za koja su kasnije tvrdili da su bila iznuđena, ali im >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << je kazna preinačena u kaznu doživotne robije.
Juče su oslobođeni krivice nakon što je DNK-analiza pokazala da oni nemaju nikakve veze sa ubistvom. Dokazi upućuju na seksualnog prestupnika koji je stanovao ulicu dalje od mesta gde je telo devojčice nađeno.
“Zastrašujuće je što je naš pravosudni sistem dozvolio da dva mentalno hendikepirana dečaka odu u zatvor zbog zločina sa kojim nisu imali nikakve veze i da tamo pate 30 godina”, rekao je Mekalumov advokat.
Leon Braun u sudu



Njegov klijent morao da gleda kako odvode ljude na pogubljenje.
“Toliko bi se uznemirio da su morali da ga odvedu u samicu. Nemoguće je opisati rečima šta su ovi ljudi preživeli i šta su izgubili”, rekao je on.
Policija u Red Springsu optužena je da je lažno optužila braću i da je sve do prošlog meseca skrivala kutije s ključnim dokazima.
Rosko Artis, 74-godišnji muškarac čiji je DNK nađen na pikavcu od cigarete na mestu zločina već je u zatvoru, gde služi kaznu doživotne robije za silovanje i ubistvo 18-godišnje devojke, koja je nastradala mesec dana pre ubistva Sabrine Bjui.
Izvor: Blic
Foto: AP

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.