Sladak život: Top pet italijanskih glumaca

Izvor: Prva.rs, 19.Dec.2014, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sladak život: Top pet italijanskih glumaca

Marčelo Mastrojani
Rođen je u Fontana Liriju, malom selu u Apeninima, u provinciji Frocione, Lacio. Marčelo je najpoznatiji po ulozi u filmovima "Sladak život" i " Osam i po", "La Notte", "Razvod na italijanski način", "Juče i Danas i sutra". Dobio je nagradu britanske filmske Akademije, nagradu za najboljeg glumca u Kanu i dva Zlatna globusa.
Sofija Loren
Bez muke kombinujući zanosnu lepotu, žensku zavodljivost i neporecivi talenat, Sofija Loren >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << postala je najuspešnija italijanska glumica u istoriji filma. Na početku karijere, u prvim filmovima, navodili su je kao Sofija Lazaro, u filmovima "Dve noći sa Kleopatrom" (1953) i "Napuljsko zlato" (1954) kojim se i probila kao glumica.
Godine 1958, potpisala je ugovor sa Paramauntom, čime je počela njena uspešna internacionalna karijera, tokom koje je osvojila sijaset Zlatnih globusa. Sofija je takođe bila prva glumica u eri zvučnog filma koja je osvojila Oskara za izvedbu koja nije na engleskom jeziku, zahvaljujući neverovatnom tumačenju Sesire u filmu "Dve žene" Vitorija de Sike.
Monika Beluči
Trenutno je jedna od nalepših italijanskih glumica. Monika je rođena u Umbriji, Italija. Započela je karijeru početkom devedesetih, sporednim ulogama u "La Riffa" (1991) i "Drakula" (1992). Svetsku slavu stekla je ulogama u filmovima "Malena" (2000) i "Otpozadi" (2002).
Ona je takođe i slavni svetski fotomodel. Bila je nominovana za Cezar nagradu, evropske filmske nagrade i MTV filmske nagrade...
Izabela Roselini
Ćerka je filmskih legendi Ingrid Bergman i Roberta Roselinija. Rođena je u Rimu 1952. Počela je da se bavi manekenstvom kada je imala 28 godina, a kasnije je ušla u svet filma. Prvu ulogu imala je u ostvarenju "Pitanje vremena" (1976) Vinsenta Minelija, u kojoj je glavnu ulogu igrala njena majka.
Jedna od najpoznatijih njenih uloga je uloga zlostavljane pevačice u Linčovom remek delu "Plavi somot" (Blue Velvet). Roselinijeva je takođe bila i treća žena slavnog režisera Martina Skorsezea, sa kojim je bila od 1979. do 1982, kao i partnerka legendarnog Dejvida Linča.
Godine 1997, dobila je Emi nagradu za najbolje gostovanje u drama seriji, za pojavljivanje u seriji "Chicago Hope" (1994).
Vitorio De Sika
On je renomirana figura italijanskog neorealizma, proslavljeni glumac i režiser. Rođen je u siromašnoj porodici, a karijeru je započeo kao pozorišni glumac početkom 1920. pre nego što je osnovao sopstvenu kompaniju. De Sika je nominovan za Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Zbogom oružje". Film je dobio negativne ocene kritičara i nije ostvario nikakav finansijski uspeh, ali gluma De Sike smatra se svetlom tačkom tog ostvarenja.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.