SAZNAJTE NEŠTO O BOLESTIMA: Medicinski vodič od A do Š

Izvor: Kurir, 05.Okt.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAZNAJTE NEŠTO O BOLESTIMA: Medicinski vodič od A do Š

Edem pluća

Akutno stanje koje karakteriše nakupljanje tečnosti u plućima i zahteva hitnu intervenciju. Uzroci su nedovoljna snaga srčanog mišića, težak poremećaj ritma i stanja srca.

Disanje je vrlo čujno, teško i ubrzano, ispljuvak penušav, koža i sluzokoža modre boje, a pacijent obliven znojem. Edem pluća nekardiogenog porekla nastaje usled infekcije, udisanja otrovnih supstanci, povrede grudnog koša, davljenja...

Bruh (kila, hernija) >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Predstavlja ispadanje jednog dela trbušnih organa zajedno s trbušnom maramicom kroz oslabljeno mišićno tkivo. Većinom se javlja na zidu abdomena. Kila se javlja na mestima gde razni kanali, nervi i krvni sudovi izlaze ili ulaze kroz trbušni zid: u preponi, na pupku i u stomaku, kad želudac probije grudnu duplju. Najčešće se rešava hirurškim putem.

Kruzonov sindrom

Kongenitalna anomalija kod dece usled koje se prerano zatvaraju spojevi između kostiju lobanje. Ona prekomerno raste u širinu, pa se javlja visoko ili široko čelo, devijacija nosa, veliki razmak između očiju, deformiteti vilice... Nastaje usled mutacije gena, a pretpostavka je da mogu uticati i neki faktori sredine.

Hipertireoza

Stanje prekomernog lučenja hormona štitne žlezde. Najčešće je posledica autoimunog procesa, kada telo ne prepoznaje štitnu žlezdu kao svoj deo, već proizvodi antitela protiv nje, a posledica je njena prekomerna stimulacija. Do ovog poremećaja može doći pod uticajem hiperaktivnih čvorova u štitnoj žlezdi, a ređe usled tumora. Simptomi su nervoza, nemir, drhtanje, loše spavanje, preterano znojenje, ubrzan rad i lupanje srca, neuredan menstrualni ciklus...

Makleod sindrom

Genetski poremećaj koji zahvata mozak, periferne nerve, mišiće, srce i krv. Nastaje usled mutacija gena na desetom hromozomu, koji je odgovoran za produkciju proteina na crvenim krvnim zrncima. Žene su nosioci mutacije, a obolevaju muškarci. Prvi simptomi se uglavnom uočavaju oko 40. godine: tikovi, epileptični napadi, demencija. Drhtavica prvo zahvata ruke i lice, a kasnije celokupnu muskulaturu, uz malaksalost, vrtoglavicu, zujanje u ušima...

Uratna nefropatija

Nastaje kod bolesnika s poremećajem metabolizma mokraćne kiseline. Akutni oblik je posledica taloženja kristala mokraćne kiseline i najčešće se javlja kod obolelih od malignih bolesti koji su podvrgnuti hemioterapiji i zračenju. Hronični vid nastaje kod bolesnika koji pate od povećanog lučenja mokraćne kiseline, a karakteriše ga povećano lučenje mokraće, pojačan osećaj žeđi i noćno mokrenje.

Strabizam (razrokost)

Poremećaj položaja očnih jabučica i vidne funkcije, kada obe vidne linije nije moguće istovremeno usmeriti u jednu tačku. Može ga prouzrokovati svaka bolest oka: zamućenje rožnjače, urođena katarkata, bolesti mrežnjače i propadanje očnog živca, dalekovidost i kratkovidost na jedno oko, suženje kostiju oko očne duplje... Terapija načešće podrazumeva privremeno zatvaranje zdravog oka, naočare, prizme i vežbe, a u težim slučajevima i hiruršku intervenciju.

Paradontoza

je bakterijska infekcija koja oštećuje desni i vilične kosti. Počinje kao upala desni usled pušenja, hormonskog poremećaja, loše oralne higijene, nasleđa... Osnovni uzrok je plak oko zuba. Desni postaju crvene, otečene i mogu krvariti na dodir. Ako se ne leči, desni se odvajaju, stvaraju se džepovi, a u poodmakloj fazi zubi sami ispadaju.

Pripremila: Vanja Ostojić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.