Promocija knjige “Neispričane priče” Bubiše Simića na 30. Beogradskom džez festivalu

Izvor: Svet, 23.Okt.2014, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija knjige “Neispričane priče” Bubiše Simića na 30. Beogradskom džez festivalu

U okviru pratećeg programa 30. Beogradskog džez festivala, 23. oktobra u 18 časova u Klubu Doma omladine Beograda biće održana promocija knjige „Neispričane priče“, velikana domaće džez scene Vojislava Bubiše Simića.
Vojislav Bubiša Simić je rođen 18. marta 1924. godine u Beogradu, gde je diplomirao dirigovanje na Muzičkoj akademiji. Kada je 1946. godine osnovao amaterski džez orkestar „Dinamo“, Vojislav Simić postaje utemeljivač prvog big benda u Srbiji. Delom >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << „Igra pod Šar-planinom“ (1962) obradio je tradicionalne narodne motive i tako postao prvi džez kompozitor u Srbiji koji je na ovakav način spajao ove muzičke žanrove.
Pečat na srpskoj džez sceni Simić je ostavio i kao dirigent džez orkestra RTV Beograda, a osim u džezu oprobao se i u drugim muzičkim žanrovima – simfonijskoj i horskoj muzici, muzici za decu, etno džezu. Sa orkestrom RTV Beograda Vojislav je proputovao Evropu i postigao velike uspehe, među kojima je i prva nagrada na Prvom evropskom džez festivalu u Žuan le Penu 1960. godine. Ovaj autor je jedan od retkih domaćih muzičara koji je svirao sa svetskim džez zvezdama kao što su Đuk Elington, Ela Ficdžerald i Kvinsi Džons.
Osim ključne uloge na domaćoj džez sceni Vojislav je bio gost dirigent u mnogim pozorištima i komponovao je muziku za brojne TV serije, igrane i dokumentarne filmove.
Prvu knjigu „Susreti i sećanja“ objavio je 2005. godine, a godinu dana kasnije napisao je novu knjigu „Veselo putovanje“ u kojoj je opisao nastupe sa džez orkestrom RTV Beograda širom sveta.
Vojislav Simić je bio predsednik Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja džez muzičara.
Autor: Life Content
Foto: Stanislav Milojković

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.