Porodica novinara dobijala preteće poruke: Amerikanci znali da će reporter biti ubijen

Izvor: Svet, 22.Avg.2014, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodica novinara dobijala preteće poruke: Amerikanci znali da će reporter biti ubijen

Porodica američkog novinara Džejmsa Folija (40), kome je terorista iz grupe Islamska država (IS) pred kamerama nožem odrubio glavu i snimak postavio na internet preteći SAD i njihovom lideru Baraku Obami, znala je da će nesrećni Foli biti brutalno ubijen.
Naime, samo nedelju dana pre nego što se dogodio svirepi zločin koji je šokirao čitav svet, otac i majka ubijenog reportera Džon i Dajana Foli primili su preteći mejl od ekstremista IS. U njemu je naglašeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << da će Foli sigurno biti ubijen nakon dve godine zatočeništva, pa se američki mediji sada pitaju zbog čega niko ništa nije uradio kako bi se sprečio brutalan zločin.
Molili za život sina
“Poruka je bila puna mržnje prema Americi i bila je veoma ozbiljna. Međutim, mi smo se, očigledno, svi nadali da se taj najmračniji scenario neće obistiniti. Nažalost, ti ljudi su pokazali da nemaju milosti”, rekao je Filip Balboni, izvršni direktor Global posta, medijske kuće za koju je ubijeni Foli radio.
Prema njegovim rečima, Folijevi roditelji su odgovorili teroristima moleći ih da njihovom sinu daju još vremena, ali samo nekoliko dana kasnije mogli su da vide kako on biva brutalno ubijen pred kamerama.
Balboni je obelodanio i da su teroristi i ranije slali poruke Folijevima i tražili im za njegov otkup 132 miliona dolara, međutim, niko im nije pomogao da taj novac sakupe. Američka TV stanica WCVB prenela je da vlada SAD tada nije uradila ništa povodom pregovora s teroristima.
“Sada molimo te ljude da poštede drugog novinara. Oni nikada nisu nikoga povredili. Pokušavali su da pomognu. Nema razloga da budu iskasapljeni”, rekao je juče kroz suze na komemoraciji povodom sinovljeve smrti Džon Foli, govoreći i o Stivenu Sotlofu, koga su teroristi označili kao sledeću žrtvu ukoliko Amerika ne prestane da bombarduje položaje islamista u Iraku.
Neuspelo spasavanje
Inače, juče se pojavila i informacija, koju je kasnije potvrdila Bela kuća, da su snage SAD početkom jula pokušale da spasu dvojicu svojih novinara, Folija i Sotlofa, zarobljenih u Siriji 2012. i 2013, ali da im je ta akcija propala. Naime, prema objašnjenju američkih zvaničnika, spasilački tim nije zatekao nijednog zarobljenika na mestu gde je trebalo da se nalaze.
Američki predsednik Barak Obama naglasio je da njegova zemlja neće ustuknuti pred teroristima IS, koji su zaposeli ogromne teritorije Iraka i Sirije, već će nastaviti da se bori protiv njih. Lider SAD to je istakao uprkos pretnjama islamista da se neće zaustaviti samo na ubistvu novinara.
Svi traže egzekutora Džejmsa Folija
Monstrum koji je pred kamerama usmrtio američkog novinara Džejmsa Folija postao je najtraženiji čovek nakon zločina, a brojni britanski zvaničnici potvrdili su da je reč o državljaninu Britanije. Veruje se da je bio član britanske džihadističke grupe poznate pod imenom Bitls, a njegovo zaduženje je da čuva, a po potrebi i ubija, zarobljenike sa Zapada.
Istražitelji su Folijevog ubicu nazvali Džon, a pretpostavljaju da je reč o veoma mladom čoveku. Inače, britanski mediji ističu da je među ogromnim brojem mladih muslimana koji se iz čitavog sveta pridružuju organizaciji Islamska država i dalje najveći broj Britanaca. Ostrvska zemlja zato strahuje da se veliki broj njih već vratio u zemlju.
Drugi novinar u opasnosti
Nakon smrti američkog novinara Džejmsa Folija, svi se pitaju šta će biti s njegovim kolegom, reporterom Tajma Stivenom Sotlofom, za kog su teroristi rekli da je naredna njihova meta. Mediji prenose da javnost nije bila upoznata s njegovim nestankom avgusta 2013. jer je porodici Sotlof savetovano da nikome ne govore šta mu se dogodilo tad u Siriji.
O detaljima surove egzekucije možete pročitati OVDE!
Izvor: Kurir

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

"Ubice američkog novinara biće kažnjene"

Izvor: Vesti-online.com, 23.Avg.2014, 12:52

Savet bezbednosti UN snažno je osudio "užasno i kukavičko" ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija, koga su ubili pripadnici militantne grupe "Islamska država" i zatražio hitno i bezbjedno oslobađanje svih preostalih zarobljenih...Slika koja je zgrozila planete Američki novinar Džejms Foli...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.