Pomoću pametnog telefona lečićemo morsku bolest?

Izvor: Scandal.rs, 05.Sep.2015, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoću pametnog telefona lečićemo morsku bolest?

Problemi sa morskom bolešću možda će uskoro biti stvar prošlosti zahvaljujući novoj “terapiji” koja podrazumeva elektrošokove.

Klinički uzrok morske bolesti i dalje je misterija, ali naučnici smatraju da je verovatno povezan sa tim što mozak ne može da “savlada” informacije koje dobija vidom i sluhom tokom pokreta.

Oko tri od deset osoba koje pate od morske bolesti imaju ozbiljne vrtoglavice, povraćanja i glavobolje tokom putovanja.

Sada naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << Imperijal koledža otkrivaju da je moguće smiriti mozak puštanjem blage struje kroz telo, a u tome od velike pomoći mogu biti moderni pametni telefoni.

Istraživači veruju da će za oko pet godina biti moguće kupiti mali uređaj koji se povezuje sa smartfonom i pušta slab električni puls u glavu putem elektroda.

Kako bi testrali svoj izum, istraživači su osmislili posebnu rotirajuću stolicu koja simulira osećaj koji imate na brodu ili rolerkosteru. Ispostavilo se da oni ispitanici koji su dobili strujne “udare” nisu osećali mučninu, ili su se barem brže oporavljali u odnosu na ostale.

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.