Po drugi put: Dani Beogradskog festivala igre u Kinoteci

Izvor: Svet, 21.Dec.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po drugi put: Dani Beogradskog festivala igre u Kinoteci

Drugi put za redom, Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka, priređuju presek zanimljivih dokumentarnih i filmskih ostvarenja na velikom platnu.
Od 28. januara do 1. februara, “Dani igre” donose ekskluzivne projekcije višestruko nagrađivanih naslova, kao što su “Prva pozicija” u režiji Bes Kargman ili “Kar Men” u režiji Jiržija Kilijana.
Dokumentarni film “Prva pozicija” govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. Ovaj sjajni film ovenčan je prvim nagradama na filmskim festivalima u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.
Nacionalni balet Kube je inicirao jedan od najuspešnijih filmova koji govore o procesu nastajanja velikih klasičnih predstava. “Ostvarenje jednog sna” prati igrače, balet majstore, tehničare i kompletan korpus pozorišnih stvaralaca, od planiranja do premijere baleta “Uspavana lepotica”. Dokumentarac pod nazivom “Igraj Igru” je priča o čuvenom koreografu Naču Duatu, i govori o periodu njegovog života koji je vezan za kraj saradnje sa Nacionalnom plesnom kompanijom iz Madrida, i izazove vezane za novi angažman, odnosno ulogu umetničkog direktora Baleta Teatra Mihajlovski u Sankt Peterburgu.
Film je dobio čak sedam prvih nagrada na festivalima dokumentarnog filma. Crno-beli film “Car Man” koreografa Jiržija Kilijana, obišao je najvažnije svetske pozornice i bioskopske sale, dok je odličan dokumentarni film “Ista razlika” priča o porodici igrača angažovanih u Holandskom plesnom teatru, kompaniji koju je Kilijan dugo i uspešno predvodio.
Umetničko ostvarenje “Ogledalo i muzika” koje potpisuje japanski koreograf Saburo Tešigavara, obećava zanimljivo putovanje kroz savremenu igru, njene zakonitosti i razlike, ali i otvorenu debatu o različitim umetničkim i tehničkim sredstvima koja doprinose njenoj atraktivnosti. Prisetićemo se i dva igrana filma koja su veoma važna u odrastanju generacija igrača i plesne publike. Reč je o kultnom ostvarenju “Kabare” u režiji Boba Fosa, i filmu “Flashdance” u režiji Adrijana Lina.
Premijerne projekcije su planirane svakog dana od 20h u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Reprize i igrani filmovi se prikazuju u terminu od 18h.


Izvor: B92
Foto: PrintScreen

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.