Izvor: Scandal.rs, 04.Mar.2015, 20:25 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Piletina na francuski način
Sastojci:
2 pileća bataka sa karabatakom
4 pileća krilca
4 dl vode
1 kašika suvog biljnog začina
2 lovorova lista
1 kašika crvene mlevene paprike
2 dl belog vina
1 kašika brašna
3 čena belog luka
2 žumanceta
1,8 dl pavlake
ulje po potrebi
so, biber
Priprema:
1. Batake, karabatake i krilca nauljiti, posoliti i pobiberiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << po ukusu, pa posuti mlevenom crvenom paprikom. Ostaviti 10 minuta da odstoje.
2. Meso zatim propržiti u dubljem tiganju na malo ulja dok ne porumeni, a potom poređati u uljem premazanu vatrostalnu posudu.
3. Posebno skuvati vodu sa suvim biljnim začinom i lovorovim listom. Kada provri, dodati belo vino i skloniti sa ringle.
4. U masnoću od prženja zatim dodati brašno i sitno seckan beli luk, pa kratko propržiti. Postepeno dolivati mešavinu vode i vina uz neprekidno mešanje i kuvati dok ne prokuva.
5. Preliti preko mesa i peći na 200°C dok ne omekša.
Finalni postupak:
Umutiti žumanca s pavlakom, pa dobijenom smesom preliti pečeno meso. Vratiti u rernu i peći dok ne porumeni. Služiti uz kuvani pirinač i kukuruz šećerac.
Izvor i foto: Lepota i zdravlje