Nisu samo muškarci rizična grupa: Stresan posao deluje pogubno i na mlade žene!

Izvor: Svet, 05.Maj.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisu samo muškarci rizična grupa: Stresan posao deluje pogubno i na mlade žene!

Žene izložene visokom nivou stresa na poslu imaju 50 odsto veću šansu za razvoj bolesti srca od dama koje ne osećaju pritisak, potvrđuju najnovija istraživanja.
Ovi rezultati idu u prilog prethodnim istraživanjima koja su potvrdila vezu između poslovnog pritiska i rizika za srčane bolesti kod muškaraca. Iako se do sada smatralo kako su mlađe žene zaštićene od bolesti srca zbog ženskog hormona estrogena, zahvaljujući novim rezultatima stručnjaci su počeli da menjaju mišljenje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << /> Poslednje istraživanje, sprovedeno na danskim medicinskim sestrama jasno je pokazalo: dame koje rade pod povećanim pritiskom imaju 25 odsto veću šansu za razvijanje srčanih bolesti u sledećih 15 godina.
Žene koje su se požalile na izuzetno visok nivo pritiska imale su 50 odsto povećan rizik za razvoj bolesti. Međutim, kada su istraživači uzeli u obzir faktore, kao što su, pušenje i način života, taj se rizik smanjio na 35 odsto. Naučnici naglašavaju kako su pušenje i nezdrave životne navike takođe povezane s visoko zahtevnim radnim mestima.
Istraživanje objavljeno u časopisu Occupational And Environmental Medicine, imalo je za cilj da prouči uticaj poslovnog pritiska na rizik za razvoj bolesti srca među 12.116 medicinskih sestara u starosnoj dobi od 45. do 64. godina. Istraživanje je trajalo punih 15 godina.
U tom periodu je 580 žena obolelo od srčanih bolesti. Njih 138 je preživelo srčani udar, 369 je imalo anginu pektoris, a njih 73 neki drugi oblik bolesti srca.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.