Izvor: Svet, 28.Mar.2015, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne gubite glavu kad već gubite dlake: Ovi saveti pomažu ako vam opada kosa

Muškarci nisu jedini koji imaju problema s opadanjem kose, pa ako se ovaj problem pojavljuje u vašoj porodici, a primećujete da vam se kosa proredila, verovatno ste u početnoj fazi gubitka kose specifičnog za žene.
Istraživanja ukazuju da je ovaj problem iznenađujuće čest – skoro polovina žena nailazi na ovaj problem do svoje 50. godine. On može da se pojavi još tokom puberteta, ili kasnije, oko 40. godine. Bilo da ste trenutno u fazi gubitka kose ili sumnjate da bi to moglo >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << da vas zadesi, važno je naoružati se potrebnim informacijama kako biste znali kako da usporite taj proces.
1. Rast kose diktira genetika
“Svaka dlaka na glavi ima matične ćelije koje u sebi sadrže specifična uputstva o dužini. Zato kosa na glavi naraste duža nego, recimo, obrve… Jednostavno rečeno, imaju drugačija uputstva za rast. Radi se o genetskom programu koji ste dobili pri rođenju”, napominje doktor Entoni Oro, profesor dermatologije na Stenfordu, i dodaje:
“Te matične ćelije takođe imaju genetski određeno koliko puta mogu da iniciraju rast novih dlaka. Zatim kosa prestaje da raste, opada i menja se novom. Kod gubitka kose tipičnog za žene, nove dlake koje rastu postaju kraće i tokom vremena se smanjuju – čime se stvara utisak o tanjoj kosi”.
2. Prvi znakovi gubitka kose kod žena drugačiji su nego kod muškaraca
Ćelavost kod muskaraca obično započinje proređivanjem kose koje napreduje poput plime u obliku slova “m”, a zatim u obliku slova “u”. Kod žena je taj način vrlo retka pojava. Umesto toga, razdeljak biva širi nego inače, jer se kosa tanji na temenu. U nekim slučajevima kosa biva tanja pokraj slepoočnica. Za razliku od muškaraca, kod žena se retko događa da gubitak kose pređe u potpunu ćelavost.

3. Retka kosa gubi sjaj
Da bi situacija bila još gora, retka kosa takođe postaje suva i gubi sjaj.
“Spoljašnji deo folikula kose se tanji i čuva vlažnost kao pre, zbog čega se kosa isušuje. Kosa postaje krhka i podložnija oštećenjima uzrokovanim suncem, zbog čega se lakše lomi”, smatra dr Oro.
4. Menopauza ubrzava gubitak kose
Tokom menopauze osetljiva ravnoteža muških i ženskih hormona je poljuljana.
“Novo estrogena pada, a nadbubrežna žlezda luči više muških hormona”, kaže dr Oro.
Muški hormon androgen koji nije pod nadzorom, posebno onaj pod imenom dihidrotestosteron, skraćuje ciklus rasta kose, rezultuje rastom ređe i kraće kose, a takođe i odgađa nastanak novih dlaka koje bi trebalo da zamene one koje su ispale.
5. Ono što jedete (ili ne jedete) može da ubrza gubitak kose
Nizak nivo hormona, manjak gvožđa, slaba ishrana i jake kemikalije – sve to može da ubrza gubitak kose.
6. Negujte kosu kako biste je sačuvali
Doktor Oro preporučuje zdravu i uravnoteženu ishranu kako biste nahranili kosu, kao i zaštitu kose od sunca nošenjem šešira ili nanošenjem spreja sa zaštitnim faktorom. Takođe predlaže izbegavanje tretmana jakim hemikalijama, a i upotrebu blagog šampona i regeneratora.

 

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Ne gubite glavu kad već gubite dlake: Ovi saveti pomažu ako vam opada kosa

Izvor: Scandal.rs, 28.Mar.2015

Istraživanja ukazuju da je ovaj problem iznenađujuće čest – skoro polovina žena nailazi na ovaj problem do svoje 50. godine. On može da se pojavi još tokom puberteta, ili kasnije, oko 40. godine. Bilo da ste trenutno u fazi gubitka kose ili sumnjate da bi to moglo da vas zadesi, važno je naoružati...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.