Najbolji filmovi koji nikada nisu snimljeni

Izvor: Svet, 30.Mar.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji filmovi koji nikada nisu snimljeni

Perspektivna filmska ostvarenja poput “Don Kihota” Terija Gilijama nikada nisu ugledala biskopske dvorane, iako su na papiru važila za sigurne blokbastere. Predstavljamo filmove koji nikada nisu snimljeni, a bili bi veliki hitovi.

Srce tame – Orson Vels
Hvaljeni roman “Srce tame” Džozefa Konrada svoju je najbolju, mada prilično slobodnu, adaptaciju dobio u “Apokalipsi danas”, ali uprkos tome bilo bi zanimljivo videti verziju koju je godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << ranije pripremao Orson Vels. Naime, on je već bio u ozbiljnim pripremama za taj film, imao je završen scenario i odabrane glumce, ali pokazalo se da je taj monumentalno zamišljeni spektakl u konačnici bio preskup pa je Velsa odbio šef studija RKO.
Njih dvojica nisu mogli da nađu zajednički jezik ni oko idućeg projekta pa se Vels odlučio da debituje kao filmski reditelj. Radilo se o “Građaninu Kejnu”, što se pokazalo najboljim mogućim rezervnim planom jer je taj film postao najpoznatiji naslov Velsove karijere
Napoleon – Stenli Kjubrik
Kjubrik je tokom godina mahnito kupovao autorska prava za brdo romana koji su mu se svideli, što pokazuje i gomila kutija prepunih ideja i scenarija koje su ostale na njegovom imanju. Stoga ne čudi da je prikupio i priličan broj filmova koje nije stigao da realizuje, ali projekat Napoleona je svakako izgledao najzanimljivije.
Nakon uspeha Odiseje u svemiru, Kjubrik se entuzijastično bacio na pripreme za snimanje filma o Napoleonu Bonaparteu kojim je oduvijek bio fasciniran. Navodno je tokom priprema filma i pisanja scenarija bio toliko opsednut njime da se hranio isključivo hranom s jelovnika kakav je nuđen malenom ratobornom Korzikancu.
Kjubrik je sa ekipom izvidio lokacije, napravio rekonstrukcije Napoleonovih bitki, a planirao je da snima u Rumuniji uz pomoć tamošnje vojske koja je obećala da će mu dati 50.000 vojnika (od čega 10.000 konjanika). Za uloge Napoleona i Žozefin odabrao je Dejvida Hemingsa, a navodno je razmišljao i o Džeku Niklsonu, i Odri Hepbern, pa se hvalio kako će Napoleon biti najbolji film ikada snimljen.
Na kraju je predviđen budžet bio viši nego što su producenti bili spremni da osiguraju, pogotovo što je tih godina propalo nekoliko istorijskih filmova, pa je MGM odustao od snimanja. Kjubrik je svoje opsežno istraživanje iskoristio tokom snimanja Berija Lindona, ali nikada nije odustao od filma o Napoleonu pa je krajem osamdesetih rekao kako nije spreman da se odrekne projekta za čije potrebe je pročitao skoro 500 knjiga. Jednako tako je smatrao da nije snimljen nijedan značajan film o tom legendarnom vojskovođi. Prošle godine je njegov prijatelj Stiven Spilberg najavio snimanje serije koja će se temeljiti na Kjubrikovom scenariju.

Kratka noć – Albert Hičkok
Poput Kjubrika i Hičkok je tokom karijere duge više od pola veka nakupio priličan broj nerealizovanih projekata, a poslednji film na kojem je radio svakako je zvučao vrlo intrigantno. Radilo se o adaptaciji istoimenog špijunskog romana Ronalda Kirkbrajda o napetom lovu na dvostrukog agenta, a Hičkok je imao nameru da snimi realističnu verziju Džejms Bonda. U glavnim ulogama Hičkok je video Klinta Istvuda i Šona Konerija, a odabrao je i Liv Ulman, Katrin Denev i Voltera Mataua.
Na samom projektu reditelj je radio više od tri godine pa je promenio nekoliko scenarista, a u završnici je bio zadovoljan verzijom koju je napisao Dejvid Frimen.
Međutim, tokom pretprodukcijske faze reditelj je, zbog narušenog zdravlja, odlučio da se povuče, a ubrzo je i umro.
Lenjingrad – Serđo Leone
Neposredno nakon snimanja filma “Bilo jednom na Divljem zapadu”, Serđo Leone naleteo je na knjigu nvinara Harisona Salizburija The 900 Days: The Siege of Leningrad“, koja detaljno opisuje sve užase te epske bitke. Tako se rodila ideja o snimanju ljubavne priče koja se odvija tokom opsade grada, a za protagoniste ima američkog snimatelja koji uoči napada tamo ostane sa ruskom devojkom.
Film se trebalo da se snimi u tadašnjem SSSR-u kuda je Leone nekoliko puta odlazio na dogovore, glavna uloga bila je namenjena Robertu De Niru, a muziku je napisao Enio Morikone, koja nikada nije snimljena. Čak se i politička klima menjala, što mu je išlo na ruku pa je Leone bio sve odlučniji u nameri. Tako je do kraja 1988. godine osigurao budžet od 100 miliona dolara u koprodukciji nekoliko zemalja.
Pripreme su se nastavile još dve godine, treba istaći da je Leone o ovom filmu sanjao od kraja šezdesetih, ali je reditelj preminuo svega dva dana pre potpisivanja ugovora. Leone kao da je i to predvideo pa je lično pre smrti odabrao francuskog reditelja je i to predvidio te je osobno prije smrti odabrao francuskog redatelja Žan-Žaka Anoa za svog naslednika, ali se taj projekat na kraju nije realizovao.

Dina – Alehandro Žodorovski
Titula “najuticajnijeg filma koji nije snimljen” dovoljno govori o ovom projektu, a premda je i Linč odradio izvrstan posao, nema sumnje da bi čileanski luđak i okultist Hodorovski uspeo da snimi nezaboravan film. Možda zvuči suludo, ali ovom majstoru bizarnog i nadrealnog pošlo je za rukom da prikupi novac i krene s pretprodukcijom. Već se tada moglo naslutiti kakva bi to poslastica bila jer su među saradnicima bili jedni od nauticajnijih imena filma, dok je uloge podelio Orsonu Velsu, Dejvidu Karadinu, Gloriji Svanson kao i Miku Džegeru i Salvadoru Daliju. Ipak, rast troškova, ekscentrični reditelj i njegov scenario dovoljan za 14-satni film zaustavili su projekat.

Supermen živi – Tim Barton
Poslednji pokušaj oživljavanja Supermena bio je mnogo zabavniji nego onaj pre nekoliko godina, premda ni on nije preterano interesantan, pa je zato prava šteta što Bartonova verzija nije zaživela. Projekt se kuvao u devedesetim i na njemu se izmenilo nekoliko imena, a jednu od verzija scenarija napisao je tada popularni Kevin Smit i njegovu verziju fanovi smatraju najbližom i najvernijom Supermenovoj mitologiji.
Kada se Barton prihvatio projekta, u glavnoj ulozi želeo je Nikolasa Kejdža, dok je trebalo da negativci budu nezaobilazni Leks Lutor i Dumsdej, ali je i taj projekat napušten nakon nekoliko godina razvojnog pakla.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Najbolji filmovi koji nikada nisu snimljeni

Izvor: Scandal.rs, 30.Mar.2015

Hvaljeni roman “Srce tame” Džozefa Konrada svoju je najbolju, mada prilično slobodnu, adaptaciju dobio u “Apokalipsi danas”, ali uprkos tome bilo bi zanimljivo videti verziju koju je godinama ranije pripremao Orson Vels. Naime, on je već bio u ozbiljnim pripremama za taj film, imao je završen...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.