Mia David i svi članovi Upravnog odbora Oktobarskog salona podneli ostavke!

Izvor: Svet, 30.Okt.2014, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mia David i svi članovi Upravnog odbora Oktobarskog salona podneli ostavke!

Mia David direktorka Oktobarskog salona podnela je danas ostavku na tu funkciju zbog odluke Skupštine grada Beograda da se jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u našoj zemlji ubuduće održava svake druge godine. Ostavke su podneli i svi članovi Upravnog odbora Oktobarskog salona: Mišela Blanuša, Neda Knežević, Srđan Đile Marković, Vladislav Šćepanović.
Mia David je na današnjoj konferenciji za novinare u galeriji “Artget” saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << i da napušta mesto direktora Kulturnog centra Beograda inače glavnog producenta Oktobarskog salona.
Imam informaciju da sam smenjena na današnjoj sednici Skupštine grada. Pozvali su me da u 17 sati izvršim primopredaju dužnosti što je čak i meni, koja nisam pravnik jasno da je nelegalan čin. Odluka Skupštine grada mora da bude objavljena u Službenom glasniku i po zakonu od tog trenutka mora da prođe osam dana da bi ona postala punovažna. Isto važi i za odluku o promeni formata Oktobarskog salona koja takođe još nije objavljena u Službenom glasniku“, kazala je Mia David.
Ona je dodala da Skupština grada ne može da je smenjuje kada je ostavku podnela prethodnog dana.
Skupština grada Beograda donela je nedavno odluku da se Oktobarski salon u Beogradu, najveća manifestacija savremene umetnosti u Srbiji i jedna od najvećih u regionu, ubuduće održava svake druge godine.
Sekretar za kulturu Beograda Vladan Vukosavalјević rekao je 24. oktobra na sednici gradskog parlamenta da će se bijenalnim održavanjem Oktobarskog salona ostvariti određene uštede, ali i bitno popraviti kvalitet te kulturne manifestacije.
Svima je jasno da je odluka da se promeni format Oktobarskog salona politička, a razlozi kojima je objašnjena: ušteda i podizanje kvaliteta su besmisleni“, konstatovala je Mia David.
Ona je dodala da ne razume po kojim kriterijumima gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, pravnik po obrazovanju, meri kvalitet Oktobarskog salona kada je upravo Skupština grada imenovala Odbor te manifestacije koji čine stručnjaci, a koji nije bio ni konsultovan, ni obavešten o toj odluci.
Izvor: Blic
Foto: Tanjug/D.Peternek

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Ostavke i protest zbog OS

Izvor: SEEcult.org, 30.Okt.2014

Odbor Oktobarskog salona i v.d. direktora Kulturnog centra Beograda (KCB) Mia David podneli su ostavke zbog odluke Skupštine grada Beograda da ta međunarodna izložba savremene umetnosti postane bijenale, a protest zbog načina na koji su gradske vlasti to odlučile, ne konsultujući se sa Odborom...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.