List Miroslavljevog jevanđelja iz Rusije stigao u Beograd

Izvor: Scandal.rs, 06.Mar.2015, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

List Miroslavljevog jevanđelja iz Rusije stigao u Beograd

Arhiepiskop i naučnik Porfirije Uspenski posetio je 1845/46. godine manastir Hilandar na Svetoj gori i fasciniran izgledom Miroslavljevog jevandjelja isekao 166. list i odneo ga u Rusiju.

List je od 1846. do 1883. godine čuvan u Kijevu, a nakon toga prenet je u Imperatorsku javnu biblioteku, danas Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu, gde se i trenutno nalazi zaveden kao “List iz Miroslavova evangelia F.p.I.No.83″ u zbirci Porfirija Uspenskog.

Na tom >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << listu nalaze se čtenija za 7. (20.) januar, praznik Svetog Jovana Krstitelja, ukrašena inicijalom sa likom Vavilonske bludnice, metaforom za ženu cara Iroda, Irodijadu, koja je od muža tražila glavu tog svetitelja.

Izložbu “Putevima Miroslavljevog jevandjelja” otvoriće u nedelju, 8. marta ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski.

Muzej Vuka i Dositeja otvoren je za posetioce svaki dan, osim ponedeljka.

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.