Lara priznala da je udarila sina po guzi. Da li joj preti zatvor?

Izvor: Prva.rs, 05.Avg.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lara priznala da je udarila sina po guzi. Da li joj preti zatvor?

Doris Pinčić Rogoznica napisala je blog za hrvatski portal klokanica.hr. Tekst se zove "Ja sam Doris i udarila sam svoje dijete po guzi", a u njemu je Doris objasnila zašto je to uradila te kako se posle toga osećala.
Tekst prenosimo u celosti:
Dobar dan, ja sam Doris i udarila sam svoje dete po guzi. Očekujem nakon ove rečenice hordu nezadovoljnih komentara i udruženja raznih opisa na mojoj adresi. Nisam zagovornik bilo koje vrste nasilja u životu, a kamoli prema deci, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << da, po prvi put svog sina sam udarila po guzi, nakon što sam na sve lepe načine šaljuci mu pozitivnu energiju i leptiriće na uši, pokušala da objasnim da ne može da uništava stvari kad mu padne na pamet pa je on nakon svega toga ipak iz sve snage bacio sve sa stola.
Udarila sam ga, jasno dala do znanja da ne odobravam takvo ponašanje, objasnila da ga i dalje volim, osuđujem postupak, ne Donata, zatvorila ga u sobu gde se on sledećih 20 minuta bacao po krevetu misleći sve najgore o svojoj okrutnoj majci koja ga je, želeći smirenost, promatrala kroz prozor da bude sigurna da je sve u redu. Sigurna sam da je veći stres bio za mene nego za njega, ali kao da je važno, kad se već sve to desi, kako kaže lepa pesma. I da, znam da ima samo godinu i po i ne razume rečenice, ali ako me energretski razume i zna da šarmira da dobije šta god mu padne na pamet, onda me energetski razume i za ovo.
Saveti psihologa
Nakon što je zaspao, štreberski, kakva jesam, bez srama priznajem, pročitala sam svu literaturu koju sam mogla da nađem, a tiče se ispada besa kod dvogodišnjaka. Prvi pubertet, od milja tako nazvan (iako ne znam kome to može biti milo), razdoblje je izrazite osetivosti, kad moramo posebno da budemo uz njih i imamo razumevanja za osećanja koja nisu sposobni da kanalizuju na pravi način pa, ne misleći ništa loše bacaju stvari, vrište, tuku drugu decu i slično.
Preporuka svih psihologa redom je smirenim tonom objasniti svojim dvo ili trogodišnjacima da to nije društveno prihvatljivo ponašanje. Nipošto ne želim da umanjujem stručnost psihologa, pedijatra i sličnih zanimanja, ali volela bih da znam da li su oni u sto odsto situacija sa svojom decom uspeli da ostanu savršeno smireni. Ono ko to može da potvrdi, zamoliću da me odvede na seansu na kojoj će me naučiti isto. Jer ni jedna "obična" majka koju ja poznajem (mislim na nas koji nismo stručnjaci) nije odolela tome da ponekad podigne glas.
Da se razumemo, nekad, čak često psihologiziranje itekako pali i potpisujem ga svaki put kad mogućnosti to nude. Na primer, nekoliko sati pre nego je guza pocrvenela, uživala sam sa svojim malim muškarcem u četvrtom danu našeg godišnjeg odmora.
Majčinska procena
Inače, paradoks nad paradoksima, dečak imena Donat, Dalmatinac do 43. kolena, boji se mora. Boji se da umoči prst, a ne daj Bože stati celom nogicom na kamenčić. Dobro, poštujem, svi smo drugačiji. Neću da ga prisiljavam. Tri sata (doslovno) stojim na plaži čvrsto ga grleći i samo gledajući u more, eventualno bacim tu i tamo koji kamenčić s posebnom pažnjom da nas slučajno ne poprska pri padu u more.
Nakon tri sata, on ničim izazvan stavlja mišiće i odlučuje da pliva. I uživa, brčka se, veseli, kao da je sad neko drugo dete došlo i odlucilo biti morski čovek. Nemam problem s tim, svako od nas ima svoj tempo i, pogotovo ako sam na godišnjem, zašto mu ne bih omogućila vreme koje mu je potrebno, čak i ako su u pitanju tri sata. Moja majčinska procena rekla je da se zaista boji velike vodene površine i da mu treba određeno vreme da shvati da se ništa loše neće dogoditi.
Takođe, ta ista majčinska procena smatrala je da uništavanje stvari jer ga je ulovila žuta minuta nije izraz njegovog straha nego nekontrolisanja emocija i pokušaja da uz tri "kmr kmr" dobije što god mu padne na pamet i upravo zato situacija je završila kako je.
Batina nije izašla iz raja
Uopšteno, imam utisak da smo danas od vaspitanja napravili naučnu fantastiku pa da stvaramo male mimoze koje odgajamo u svetu duga, leptira i slončića koji prde (ispričavam se na izrazu) maslačke.
Batina nije izašla iz raja, nije mu ni bila blizu, ali u tom raju u kojem je nema ipak postoje određena pravila da bi stvari funkcionisale i bile rajski ugodne i upravo zato poprilično sam sigurna da ovo nije bio zadnji udarac po guzi, a vi me tužite telefonu koje god boje želite.
Nakon ovog teksta mnogi portali u Hrvatskoj posegnuli su za telefonima i pozvali stručnjake za socijalnu zaštitu s pitanjem da li je ovo nasilje u porodici.
"Svaki postupak kojem je svrha namerno nanošenje boli detetu smatra se nasiljem nad detetom i zabranjen je hrvatskim propisima. Telesno kažnjavanje deteta zabranjeno je prema važećem Porodičnom zakonu, a i prema prijedlogu novog Porodičnog zakona, koji je u proceduri donošenja, izričito se zabranjuje telesno kažnjavanje deteta, ponižavajuće postupanje prema detetu, kao i primena psihičke prisile kao vaspitne metode pri vaspitavanju i disciplinovanju deteta u porodici", navode sagovornici portala direktno.hr i dodaju:
"Telesno kažnjavanje deteta u Hrvatskoj se smatra oblikom nasilja u porodici pa su, prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, predviđene sankcije: novčana kazna od najmanje 7.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od najmanje 45 dana, a u slučaju ponovljenog nasilja propisana je novčana kazna od najmanje 15.000 kuna i kazna zatvora u trajanju od najmanje 60 dana".

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DA LI ZAKON PRETERUJE? Hrvatska glumica ide u zatvor pošto je lupila sina po zadnjici

Izvor: NaDlanu.com, 05.Avg.2015

Nedavni autorski članak hrvatske glumice Doris Pinčić Rogoznica, poznate u Srbiji po seriji Larin izbor, izazvao je lavinu kritika u hrvatskoj javnosti, pošto je mlada zvezda priznala da je svoje dete od godinu i po dana udarila po zadnjici i poslala ga u sobu na kaznu od 20 minuta...Slučaj je podigao...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.