Kao na filmu: Ovo su najbolja prevozna sredstva za pljačku banke

Izvor: Svet, 02.Sep.2014, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao na filmu: Ovo su najbolja prevozna sredstva za pljačku banke

Iako u ovim teškim vremenima pljačka banke deluje sve primamljivije kao način sticanja kapitala i premošćavanje finansijskih (ne)prilika, u startu se moramo ograditi od promovisanja ove ideje jer Autocaffe ne podržava i ne odobrava protivzakonite postupke koji sa sobom vuku i ozbiljne kazne, niti ikog podstrekuje na izvršenje krivičnih dela. Što se moralnog aspekta cela akcije tiče, tu nema nekih nedoumica jer su bankarski sistemi i onako najveći kriminalci modernog društva pa tako pljačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << banke može da bude čak i robinhudovski čin jer novac od (pre)bogatih ide u ruke sirotinje. Ipak, sigurni smo da postoji neki drugi način za bogaćenje, osim uletanja u banku sa maskom na licu i teranja svih prisutnih da poljube pod…
Međutim, ako ste ipak odlučili da krenete putem kriminala i da vaše bogatstvo zavisi od pet minuta straha i rizika, biće vam potrebno nekoliko elemenata. Solventna banka, dobra organizacija, proverena ekipa istomišljenika i plan za beg koji uključuje neki prevoz. Ali koji? Da li biti upadljiv ili ne, bazirati beg na brzini ili domišljatosti? Evo par predloga za uspešno bežanje sa plenom u domaćim uslovima:
1. Audi A8 (D2)
Prva generacija Audija A8 ima sve bitne karakteristike dobrog getaway automobila. Brz, snažan i prilično čest model se nameće kao logičan izbor je ne samo da može da pobegne, nego se za njim niko neće okretati kad ga parkirate ispred ulaza u banku. Osim toga, Audi kao marka je uspešno dokazana u brojnim mafijaškim obračunima proteklih decenija što je dobra garancija uspeha.
2. BMW Serije 7 (E38)
Prednosti ovog automobila su iste kao i prednosti A8 samo kod ovog modela, pored snage, brzine, relativne neupadljivosti imate i dobru dozu stila i elegancije jer je E38 jedna od najlepših bavarskih limuzina. Jeste da planirate pljačku i stavljate život na kocku ali bar da će te bežati u šmekerskoj u Seriji 7.
3. Mitsubishi Evo ili Subaru WRX/Sti
Bilo koji od ova dva automobila predstavlja prilično razuman predlog automobila za beg. Četvoro vrata, dovoljno velik prtljažnik, snažni motori i integralni pogon znači da su, sa pravim vozačem, ovo veoma upotrebljiva vozila čak i po snegu ili kiši. Sa druge strane, na našim putevima su oba modela dovoljno prisutna da ne izazovu pažnju ali su ipak dovoljno retka da ih policija lako može pronaći.
4. UAZ 469
Vremešni ruski terenac nije među najbržim vozilima za ovaj zadatak jer mu je maksimalna brzina jedva 100 km/h i do nje stiže za par minuta ali robusnost i izdržljivost to kompenzuju. Dobar za provaljivanje kroz izlog a omogućiće beg čak i sa dva metka u hladnjaku.
5. Taxi
Ako živite u gradu u kome su taksiji unificirani, odnosno iste boje i istog modela, ovo može biti ključ za neopažen beg. Ni jedan taksi nije baš brz ali se lako može izgubiti u gradskoj gužvu i u gomili sličnih automobila.
6. Enduro motocikl
Iako mi u Autocaffeu ne znamo puno o motorima i ne bavimo se njima, bilo koji od enduro motocikala je sasvim razuman predlog za ovu namenu. Sa 650 (ili više) ccm ovo su veoma snažne mašine koje su pri tom sposobne da prelaze preko stepenica, prolaze kroz uske prolaze i lako pobegnu bilo kom automobilu. Problem je veliki rizik od pada ako vozač nije iskusan, manjak prostora za saputnika i plen, kao i osetljivost na metke ako obezbeđenje odluči da pripuca.
7. Sivi Punto Mk2/Zastava 10
Sivi Punto, beli Golf 2 ili crveni Yugo… sve su to opšta mesta domaćeg automobilizma i automobili kojih je na hiljade na ulicama i koje niko ne primećuje. Ni jedan od njih nije brz,startan ili jak ali su potpuno neupadljivi gde god da se nalazite a pri tom mogu da povezu četiri čoveka sa plenom. Sivi Puno je za nijansu bolji izbor jer isti koristi i naša policija. Uz malo domišljatosti, polovnih rotacija i plave folije, svaki sivi Punto može da izgleda kao patrolno vozilo a to otvara čitav set novih mogućnosti za neopažen beg.
8. Čamac
Pre nego što pomislite da se šalimo i da je nemoguće da čamac može biti iskorišćen za beg, dozvolite da vam predočimo par činjenica. Kroz Srbiju protiču velike reke koje su i međunarodni plovni putevi i na njima se nalazi desetak gradova od kojih su najveći Beograd i Novi Sad. Centralni delovi tih gradova su skoro svi veoma blizu obale. Ako znamo da apsolutno ne koristimo potencijale naših reka onda znamo da su te iste obale često ne uređene, zapuštene i puste, osim dela koji su pod kafićima i splavovima. Ako uspete da se sa plenom dokopate obale, gde vas čeka čamac, šanse za beg su vam prilično dobre jer vrlo brzo možete da nestanete i pobegnete na drugu stranu, uzvodno ili nizvodno i da niko ne zna gde ste se tačno iskrcali. Imajte u vidu da su neke od domaćih reka ujedno i državna granica, što nije loše znati kao i da je rečna policija skoro kupila nove i brze glisere.
Još tekstova Vukašina Herbeza možete pročitati OVDE.
Autor: Vukašin Herbez

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.