Kakva je sličnost između kijanja i orgazma?

Izvor: Scandal.rs, 25.Nov.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva je sličnost između kijanja i orgazma?

Kijanje je automatska reakcija organizma koji na taj način izbacuje strana tela, a mnogima i dalje nije jasno zašto je tako neobično prijatno.

Kada se neka čestica nađe u nosu ili se na neki način u mozgu pokrene “centar za kijanje”, sledi slanje signala koji vrlo brzo i čvrsto stisnu grlo, oči i usta. Nakon toga se prsni mišići energično kontrahuju, a mišići u grlu opuste. Tako se vazduh, zajedno sa sluzi i slinom, tera iz usta i nosa te dolazi do – kijanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs <<
Drugim rečima, kijanjem se organizam pokušava vratiti u prvotno, “zdravo” stanje. Aleks Džekmen pokušao je i da demistifikuje tezu kako kijanje na telo ima isti efekat kao, otprilike, jedne desetine organizma i zato je toliko olakšavajući i neobično prijatno, prenosi “Kurir”.

“Ta ideja povezana je sa činjenicom da su i sluznica nosa i krvni sudovi penisa i klitorisa – erektilna tkiva (iako sadržaj sluzi nije niti približno sličan)”, tvrdi američki lekar.

“Sličnost između kijanja i orgazma je u tome što je uzrok ovih reakcija povećana osetljivost koja raste, raste i raste, a onda konačno dolazi do olakšanja. Naše telo je savršeno podešen mehanizam, napravljen za takva izdanja. Međutim, svaka dalja sličnost ovde prestaje”, tvrdi Aleks Džekman.

Nastavak na Scandal.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.