Kakva je sličnost između kijanja i orgazma?

Izvor: Svet, 25.Nov.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva je sličnost između kijanja i orgazma?

Kijanje je automatska reakcija organizma koji na taj način izbacuje strana tela, a mnogima i dalje nije jasno zašto je tako neobično prijatno.
Kada se neka čestica nađe u nosu ili se na neki način u mozgu pokrene “centar za kijanje”, sledi slanje signala koji vrlo brzo i čvrsto stisnu grlo, oči i usta. Nakon toga se prsni mišići energično kontrahuju, a mišići u grlu opuste. Tako se vazduh, zajedno sa sluzi i slinom, tera iz usta i nosa te dolazi do – kijanja.
Drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << rečima, kijanjem se organizam pokušava vratiti u prvotno, “zdravo” stanje. Aleks Džekmen pokušao je i da demistifikuje tezu kako kijanje na telo ima isti efekat kao, otprilike, jedne desetine organizma i zato je toliko olakšavajući i neobično prijatno, prenosi “Kurir”.
“Ta ideja povezana je sa činjenicom da su i sluznica nosa i krvni sudovi penisa i klitorisa – erektilna tkiva (iako sadržaj sluzi nije niti približno sličan)”, tvrdi američki lekar.
“Sličnost između kijanja i orgazma je u tome što je uzrok ovih reakcija povećana osetljivost koja raste, raste i raste, a onda konačno dolazi do olakšanja. Naše telo je savršeno podešen mehanizam, napravljen za takva izdanja. Međutim, svaka dalja sličnost ovde prestaje”, tvrdi Aleks Džekman.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.