Kako da ublažite bolove u mišićima posle vežbanja?

Izvor: Scandal.rs, 30.Maj.2015, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da ublažite bolove u mišićima posle vežbanja?

Kako ćete znati da li treba da posvetiti dodatnu pažnju mišićima ili ne? Tipično, bol će biti oštra, intenzivna i lokalizovana na specifičnom području. Bolovi će sigurno biti blaži kada se dobro odmorite, ali ćete svejedno osećati napetost.

Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da ublažite bolove u mišićima i ubrzate njihov oporavak.

Stavite kompresioni zavoj i hladni oblog

Što pre podignete mišiće iznad nivoa srca, stavite kompresioni >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << zavoj i hladni oblog, to bolje. Sve ovo će pomoći u ublažavanju upale. Hladni oblog držite svakih sat vremena po 15 minuta iduća 24 sata. Nastavite da podižete mišiće iznad nivoa srca kako biste ubrzali oporavak. Sačekajte najmanje nedelju dana pre nego što prestanete s ovim postupcima.

Nemojte uzimati lekove protiv bolova

Ako ništa drugo, te bolove sigurno možete podneti. Lekovi protiv bolova vam neće pomoći. Oni će narušiti prirodan proces oporavka mišića, njihovu regeneraciju i rast. Ako već uzimate lekove protiv bolova, uvek pratite uputstva na deklaraciji.

Obratite pažnju na modrice

Ako ste primetili modricu na delu tela gde vas boli mišić, onda te bolove možete smatrati relativno ozbiljnima. Modrice nastaju kada je mišićno tkivo toliko oštećeno da iznutra krvari. To je siguran pokazatelj da treba potražiti lekarsku pomoć. Takođe, ako je oštećenje nastalo dublje u mišićnom tkivu, možda će trebati čak i do nekoliko dana da na površini kože primetite modricu.

Nemojte se istezati

Ili barem nemojte to raditi odmah. Istezanje oštećenog mišića će samo izazvati dodatna oštećenja i stvari učiniti još gorima. Prvo mišićima dajte malo vremena da se oporave, a tek onda odradite istezanje. Ako je oštećenje blago, a najverovatnije i jest, možete lagano istezati mišiće narednih nekoliko dana. Tokom istezanja bi trebalo da osećate bolove, ali oni bi trebali biti prijatni. Ako bolovi postaju nelagodni, odmah prestanite sa istezanjem.

Usporite

Zavisno od toga koliko je oštećenje ozbiljno, možda ćete morati da napravite pauzu nekoliko dana ili nedelja i to vreme odmarati. Nemojte nikada nastavljati sa programom vežbanja u trenucima kada osećate intenzivne bolove u mišićima. Mišići ne bi smeli da vas bole. Ako vas bole, treba prestati sa vežbanjem na neko vreme ili barem smanjiti intenzitet vežbanja.

Razmislite o tome šta je pošlo loše

Dok god bolovi u mišićima nisu posledica pada ili udarca, moraćete posvetiti pažnju tome da otkrijete koji je uzrok. Možda mišići nisu jednako razvijeni i snažni. Na primer, trkači često osećaju bolove na području zadnje strane nogu jer mišići zadnjice nisu dovoljno razvijeni. Kako god da vežbate, treba da radite na tome da razvijate sve mišiće.

Nastavak na Scandal.rs...






Povezane vesti

Kako da ublažite bolove u mišićima posle vežbanja?

Izvor: Svet, 30.Maj.2015

Svaki put kada vežbate, na vašim mišićima se stvore mali ožiljci koji su zapravo glavni uzročnici bolova. Nakon što se vaše telo oporavi od ožiljaka, postajete jači, brži i vitkiji. Ali, ako ćete mišiće prekomerno istezati i naprezati, narušavate taj prirodni proces oporavka mišićnog...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.