Jednostavne i lagane vežbe u borbi protiv stresa

Izvor: Svet, 28.Mar.2017, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednostavne i lagane vežbe u borbi protiv stresa

Ubrzan način života, kao i dugotrajno sedenje mogu da uzrokuju napetost i bolove u leđima i ramenom pojasu. Za one koji ne postižu da obave sve obaveze na vreme ova vrsta napetosti rezultat je stresa. S druge strane, dugotrajno sedenje konstantno opterećuje istu grupu mišića i zbog toga nastaje bol.
U oba slučaja mogu da pomognu vežbe koje bi trebalo da se praktikuju ujutru. Reč je o jednostavnom razgibavanju opuštenih mišića leđa i ramena, koje podstiču cirkulaciju i na taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << način eliminišu tenziju.

Podizanje ruku iznad glave
Ukrstite ruke ispred tela i polako ih podignite iznad glave. Uz izdah ih lagano spustite u početni položaj. Ovu vežbu ponovite najmanje 10 puta. Postepeno povećavajte zamah rukama.
Istezanje
Prepletite prste iznad glave, okrenite dlanove prema gore i istegnite ruke što više možete. Ostanite u tom položaju dok izbrojite do deset. Opustite se pet sekundi. Spojite dlanove iza leđa i istegnite ih unazad što više možete. Ostanite u tom položaju dok izbrojite do deset. Opustite se pet sekundi, pa uradite vežbu iz početka. Ponovite nekoliko puta.
Kruženje
Snažno podižite ramena prema ušima, a zatim ih naglo opustite. Ponovite to 10 puta. Zatim, opustite ruke pored tela i zamahnite dok ne napravite ceo krug. Ponovite to isto opet praveći krug u suprotnu stranu. Napravite nekoliko krugova u jednu i drugu stranu.
Rotiranje ramena
Uhvatite se šakama za ramena. Lagano kružite laktovima u smeru kazaljke na satu. Uradite pet krugova, pa promenite smer okretanja. Ponovite to pet puta.

Zatezanje nadlaktice
Jednu ruku podignite i spustite iza glave, tako da lakat bude na potiljku. Lagano ga drugom rukom privlačite ka suprotnom ramenu dok ne osetite zatezanje. Zadržite se u položaju dok izbrojite do deset. Ponovite, naizmenično sa svakom rukom, po tri puta.
Opuštanje
Ruke opustite pored tela i njišite ih napred-nazad. Ponavljajte vežbu dok se sasvim ne opustite. U nastavku, “protresite” ruke a zatim dok duboko udišete podignite ih iznad glave i spojite dlanove. Vratite ruke u početni položaj kroz izdah. Ponovite to nekoliko puta.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.