Hipo Alpe Adria se gasi, druge banke trpe

Izvor: Svet, 14.Avg.2014, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hipo Alpe Adria se gasi, druge banke trpe

Međunarodna bonitetna agencija “Standard end Purs” (S&P) snizila je kreditni rejting tri velike austrijske banke.
To je odgovor na usvajanje specijalnog zakona u vezi sa rešavanjem sudbine Hipo Alpe Adria banke, koji predviđa razgrađivanje banke radi gašenja, prodaje mreže na Balkanu, kao i ukidanje poslova štednje i držanja novca u Hipo Alpe Adria internacional.
S&P je snizio rejting Erste grupe, Rajfajzen centralbank i Banke Austrije, lokalne filijale italijanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << UniKredita, uz negativnu prognozu, prenosi agencija Frans pres.
Austrijski parlament je u julu doneo zakon, zbog kog će vlasnici 890 miliona evra vrednih obveznica Hipo banke pretrpeti gubitke, u cilju pomoći pri gašenju banke, u koju je država kao pomoć već ulila milijarde evra.
Parlament je takvu odluku doneo uprkos tome što je matična pokrajina banke Koruška garantovala za njene dugove, a S&P smatra da je time napravljen ozbiljan presedan, koji ukazuje na promenjiv stav vlasti prema podršci sistemski važnim bankama.
Zvanični Beč je Hipo banku, koja je ranije bila u vlasništvu nemačke Bajeriše landesbanke, spasio 2009, nakon što je ona bila pogođena globalnom finansijskom krizom i spekulacijama oko zloupotrebe položaja, pronevere i pranja novca i lažiranja podataka.
Izvor: Tanjug
Foto: Freeimages

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.